Hrvatska dijaspora počela glasanje za Sabor

Izvor: RTS, 07.Nov.2015, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska dijaspora počela glasanje za Sabor

Biračka mesta za hrvatsku dijasporu otvorena su danas u više zemalja, pa i u Srbiji, a na njima će građani koji imaju hrvatsko državljanstvo moći da glasaju za zastupnike u Hrvatskom saboru, od 7 do 19 sati.
U Srbiji se izbori održavaju danas i sutra u konzularnim odeljenjima Hrvatske u Beogradu i Subotici. Glasanje je počelo u Australiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Kanberi, Melburnu i Sidneju, otvorena su i birališta u BiH, a zbog vremenske razlike poslednje glasanje će biti u Los Anđelesu u SAD, javljaju hrvatski mediji.

U inostranstvu se za glasanje registrovalo više od 36.000 birača, hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj - najviše u BiH 21.600 i Nemačkoj 5.900.
Hrvatski državljani u BiH, moćiće na izborima da glasaju na 33 biračka mjesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjaluci.
Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović glasao je među prvima na biralištu u Mostaru.  Čović je izrazio očekivanje da će buduća vlada Hrvatske snažnije pomoći BiH na njenom evroatlantskom putu i Hrvatima u toj zemlji da ostvare jednakost, prenela je agencija Hina.
"Od Hrvatske kao ključnog partnera na evroatlantskom putu očekujem mnogo kako bi nam olakšali procese približavanja EU i NATO. Mnogo više može učiniti da mi svoje tržište otvorimo prema EU, jer u mesec dana moramo rešiti pitanje tradicionalne trgovine, a to znači otvoriti BiH tržištu EU", rekao je Čović novinarima.
Prema njegovim rečima BiH očekuju brojne reforme u približavanju EU i NATO, među kojima je i prilagođavanje trgovinskog dela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.
On je najavio promene izbornog zakona kako bi se onemogućilo da drugi brojniji narodi biraju Hrvatima predstavnike u vlasti.
Izbori za hrvatski Sabor u BiH i van Hrvatske traju dva dana, birališta su otvorena u 7.00 sati i zatvaraju se u 19.00 sati.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela izborna tišina u Hrvatskoj, dijaspora glasa

Izvor: Blic, 07.Nov.2015

U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna tišina pred parlamentarne izbore koji će biti održani sutra. Biračka mesta za hrvatsku dijasporu otvorena su danas u više zemalja, pa i u Srbiji, a na njima će gradjani koji imaju hrvatsko državljanstvo moći da glasaju za zastupnike u Hrvatskom saboru,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.