Izvor: B92, 04.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hedlu pretio pripadnik policije

Zagreb -- Portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec izjavio je da je policija otkrila osobu koja je putem SMS poruke pretila smrću osječkom novinaru Dragu Hedlu.

Borovec je na konferenciji za novinare rekao da je kriminalistička obrada pokazala kako je pretnju uputio hrvatski državljanin koji je ujedno i policijski službenik zaposlen u zagrebačkoj policiji.

Iako policija nije navela identitet osobe koja je uputila pretnju, većina medija je danas objavila da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je SMS poruku poslao Krunoslav Fehir, koji je, osim Hedlu, pomenutom porukom pretio i samom sebi, a tu je informaciju potvrdio i Fehirov advokat Anto Nobilo.

Hedl je 27. decembra prijavio policiji SMS pretnju koja je stigla na njegov mobilni telefon, u kojoj je pisalo: "Opet ti sa svojim tekstovima. Čuvaj se ti i onaj Fehir. Neće to da završi tek tako. Imamo da vas masakriramo, će da oboje letite u zrak!".

Portparol Borovec je novinarima objasnio da je policija utvrdila da glavni motiv pretnje nije bilo ugrožavanje sigurnosti novinara Hedla, već pokušaj počinioca da skrene pažnju javnosti na sebe zbog nezadovoljstva svojim statusom.

Drago Hedl je osječki novinar koji je proteklih godina u više navrata pisao o zločinima nad osječkim Srbima 1991. godine, pri čemu je kao glavnog naredbodavca tih zločina navodio visokopozicioniranog političara, bivšeg šefa Sekretarijata za narodnu obranu Branimira Glavaša, zbog čega je u više navrata bio izložen anonimnim pretnjama.

Na osnovu članaka, osječko Županijsko državno tužilaštvo je sredinom prošle godine pokrenulo istragu, a potom i podiglo optužnicu protiv Glavaša, ali i šestorice suoptuženih koji su bili izvršioci likvidacija.

Fehir se pojavio kao krunski svedok optužnice koji je u procesu istrage i sam bio optužen, jer je priznao da je po naredbi Glavaša pucao u jednog civila i ubio ga, ali kasnije je dobio status svedoka saradnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.