Hedlu pretio policajac Fehir

Izvor: Politika, 05.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hedlu pretio policajac Fehir

Policija otkrila da je poruku s pretnjom smrću Dragi Hedlu poslao krunski svedok na suđenju Glavašu

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Zagrebačka policija ostvarila je neobični „ulov”. Kako je juče službeno saopšteno otkriveno je ko je nedavno SMS porukom pretio smrću novinaru „Jutarnjeg lista” Dragi Hedlu posle njegovog teksta o Branimiru Glavašu. To je zagrebački policajac čije ime nije odmah saopšteno, ali se ubrzo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << doznalo da je to Krunoslav Fehir, inače krunski svedok na suđenju Branimiru Glavašu zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim civilima u Osijeku.

Predstavnik policije Krunoslav Borovec saopštio je da motiv te pretnje nije bio ugrožavanje lične sigurnosti novinara Hedla, već „pokušaj počinitelja da skrene pažnju na sebe zbog nezadovoljstva svojim ličnim statusnim pitanjima”. Otkriveni policajac je odmah udaljen s posla i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, te podignuta krivična prijava.

Pretnja Dragi Hedlu upućena je posle njegovog nedavnog članka u kojem otkriva da je čelnik HSP-a Anto Đapić nosio pritvorenome Glavašu čokoladice u zatvorsku bolnicu dok je ovaj štrajkovao glađu. Glavaša je to otkriće veoma naljutilo, pa je na prigodnoj konferenciji za novinare pogrdno govorio i o Đapiću (s kojim se prethodno politički razišao, pa je „puklo” i njihovo dotadašnje prijateljstvo) i o Hedlu, koji je inače svojevremeno svojim tekstovima otkrivao pravu ulogu Glavaša u proteklom ratu u Osijeku.

Fehirov pravni zastupnik Anto Nobilo saopštio je povodom ovog otkrića da je njegov branjenik to učinio u teškom psihičkom stanju „kako bi upozorio na nebrigu države prema njemu kao krunskom svedoku”.

„Reč je o tragičnom i pogrešnom potezu očajnika koji nije želeo da ugrozi novinara Hedla, već da upozori na teško stanje u kojem se nalazi otkad je pre četiri godine pristao da bude prvi krunski svedok u Hrvatskoj, u postupku protiv Branimira Glavaša”, rekao je advokat Nobilo i dodao kako „Fehir smatra da ga je izigrala država koja mu nije pomogla u rešavanju trajnog smeštaja i pronalaženja adekvatnog posla u policiji, niti mu je pružila psihološku pomoć iako je stalno izvrgnut šikaniranju kolega koji ga zbog svedočenja protiv Glavaša smatraju nacionalnim izdajnikom”.

Krunoslav Fehir je, podsetimo, kao 17-godišnji hrvatski dobrovoljac rafalom iz automata ubio jednog srpskog civila mučenog u garaži u dvorištu Glavaševog sedišta u Osijeku 1991, što mu je – kako je kasnije izjavio istražnim organima – naredio lično Glavaš i dao mu za to municiju.

U izjavi za HTV Drago Hedl je izrazio zadovoljstvo ovako brzom i efikasnom akcijom policije: „Zadovoljan sam što je policija taj posao završila uspešno i što je pronađen počinitelj” – rekao je on. Posle pristigle pretnje smrću policija je Hedlu osigurala 24-časovnu zaštitu.

R. Arsenić

[objavljeno: 05/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policajac pretio novinaru Dragu Hedlu

Izvor: Mondo, 04.Dec.2008, 16:37

Kriminalistička obrada pokazala je da je policijski službenik iz Zagreba pretio smrću novinaru 'Jutranjeg lista' Dragi Hedlu, izjavio je portparol MUP-a Hrvatske Krunoslav Borovec.

Nastavak na Mondo...

Fehir prijetio Hedlu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Dec.2008

Hrvatska policija otkrila je kako je autor SMS prijetnji novinaru Dragi Hedlu povodom suđenja Branimiru Glavašu upravo krunski svjedok protiv Glavaša, nekadašnji pripadnik njegove prištapske postrojbe Krunoslav Fehir. Ovaj potez očajnika – kako su ga nazvali naši sugovornici – govori mnogo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.