Izvor: RTS, 07.Dec.2022, 12:57

Dvojica Srba optužena za zločin nad Bošnjacima

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv dvojice Srba bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, Marinka Vidovića (64) i Pere Vujovića (52), obojice iz Sarajeva zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim bošnjačkim stanovništvom.
Optuženi se terete da su tokom agresije na BiH, Marinko Vidović (64) u svojstvu komandanta, a Pera Vujović (52) u svojstvu pripadnika Interventnog voda 1. Ilijaške lakojurišne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << brigade VRS, na području mesta Lješevo, opština Ilijaš, tokom juna 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.
"Optuženi se terete da su 5. juna 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mestu Lješevo, tokom kojeg je vršeno paljenje kuća i lišavanje slobode civilnog stanovništva, koje nije uspelo da pobegne, a koje je nakon toga pod pretnjom oružjem, postrojeno u dvorištu jedne kuće, gde su dvojica optuženih, lično i direktno, zajedno sa još najmanje pet pripadnika iste jedinice, pucanjem iz vatrenog oružja, ubili dvadeset civila, uglavnom članova porodica Fazlić, Masnopita, Avdukić i dr. među kojima je bilo žena i starijih osoba, te teže ranili dve osobe", navedeno je u optužnici, preneli su sarajevski mediji.
U optužnici se navodi da je nakon ubistva civila zarobljeno sve preostalo stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, najmanje 100 osoba, među kojima muškarci, žene i deca, koji su odvedeni u prisilno zatočenje u mestu Podlugovi.
Optuženi se terete za krivično delo zločin protiv čovečnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BiH: Optužnica za zločin protiv dvojice Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2022

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv dvojice Srba bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, Marinka Vidovića (64) i Pere Vujovića (52), obojice iz Sarajeva zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim bošnjačkim stanovništvom...Optuženi se terete...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.