BiH: Optužnica za zločin protiv dvojice Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2022, 13:08

BiH: Optužnica za zločin protiv dvojice Srba

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv dvojice Srba bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, Marinka Vidovića (64) i Pere Vujovića (52), obojice iz Sarajeva zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim bošnjačkim stanovništvom.

Optuženi se terete da su tokom agresije na BiH, Vidović u svojstvu komandanta, a Vujović u svojstvu pripadnika Interventnog voda 1. Ilijaške lakojurišne brigade VRS, na području mesta Lješevo, opština >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ilijaš, tokom juna 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.

"Optuženi se terete da su 5. juna 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mestu Lješevo, tokom kojeg su paljene kuće i lišavano slobode civilno stanovništvo", navedeno je u optužnici, preneli su sarajevski medijii.

U optužnici se navodi da je nakon ubistva civila preostalo stanovništvo bošnjačke nacionalnosti zarobljeno i odvedeno u zatočenje u Podlugovima.

Optuženi se terete za krivično delo Zločin protiv čovječnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.