Crnogorski ministar: Mere protiv Pinka i Happy TV!

Izvor: Mondo, 19.Jan.2019, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski ministar: Mere protiv Pinka i Happy TV!

Ministar kulture CG Aleksandar Bogdanović pozvao je Agenciju za elektronske medije da preduzme mere iz svoje nadležnosti zbog "negativne kampanje koju protiv Crne Gore posredstvom kablovskih operatera sprovode televizije Pink i Happy".

Foto: MONDO/Gordana Bojanić

U obrazloženju ovog zahteva, Bogdanović ocenjuje da te dve srpske televizije "bez etičke i profesionalne odgovornosti, u svojim prepoznatljivim formatima na najgrublji način izborom tema i udruženim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << snagama tzv. novinara i gostiju, vređaju državno, nacionalno, kulturno i duhovno biće Crne Gore".

"Brutalnost nastupa, diskvalifikacija, govor mržnje i vređanja Predsednika Crne Gore i njenih legitimnih demokratskih institucija po svemu podseća na šovinističko-huškački govor vremena ranih devedesetih godina prošlog veka", navodi se u otvorenom pismu koje je ministar kulture uputio Savetu i direktoru Agencije za elektronske medije.

Dodaje se da "zatočenici tog vremena i ideja nacionalne netrpeljivosti, ničim izazvani, na dnevnoj osnovi besprizorno fokusiraju Crnu Goru, njen suverenitet, vekovnu tradiciju, kulturološko i nacionalno biće, osporavajući joj ne samo atribute državnosti, međunarodno priznate, i Crne Gore u globalnim integracijama uvažene, već i osnovno demokratsko pravo njenih građana da slobodnom voljom biraju svoje institucije".

Bogdanović ocenjuje i da "ničim omeđenu slobodu izražavanja", ovi erniteri, na teret slobode i prava drugog, vrše kako bez etičkog svetonazora, tako i sankcija regulatornih organa država u čijoj su nadležnosti ovi pružaoci medijske usluge“.

Ministar u pismu tvrdi i da Crna Gora gotovo dve decenije pravno baštini, harmonizuje i implementira standarde evropskog prava slobode izražavanja i nezavisnosti medija i da je vertikala takve prakse odsustvo državnog nadzora nad radom medija.

U pismu AEM-u on poziva tu instituciju da zaštititi legitimne interese Crne Gore u delu prava koje se odnosi na ograničenje prijema i reemitovanja audiovizuelnih medijskih usluga.

"Reagovanje je primereno, nužno i opravdano legitimnom demokratskom cilju i svrsi, jer se brutalnošću naznačenih emitera bez dileme podstiče mržnja po osnovu rase, veroispovesti, nacionalnosti, političkih uverenja i dostojanstva ličnosti, kao razloga za reakciju koji su prepoznati i u evropskoj Direktivi o audiovizuelnim medijskim uslugama", dodaje Bogdanović.

"Uz reagovanje prema državi članici u čijoj je nadležnosti pružalac audiovizuelne medijske usluge, kao i nadležnim telima Evropske komisije, kao potpisnik Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji i pravni baštinik Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama, Crna Gora ima i traži institucionalno pravo i reagovanje, shodno ovim dokumentima, da programske usluge koje se emituju sa teritorija država ugovornica budu u skladu sa odredbama ovih međunarodnih dokumenata“, navodi se u pismu ministra kulture Aleksandra Bogdanovića.

Srpske televizije sa nacionalnom frekvencijom, Pink i Happy, emituju se posredstvom kablovskih operatera i u Crnoj Gori.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar kulture Crne Gore: Zaustaviti anticrnogorsku kampanju TV Pink i Hepi

Izvor: Danas, 19.Jan.2019

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović pozvao je Agenciju za elektronske medije da preduzme mere zbog, kako navodi u saopštenju, višemesečne negativne kampanje koju protiv te zemlje posredstvom kablovskih operatera sprovode televizije Pink i Hepi, piše RTCG. Članak Ministar kulture Crne...

Nastavak na Danas...

Crnogorski ministar i mediji o "anticrnogorskoj kampanji" iz Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2019, 10:16

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović pozvao je Agenciju za elektronske medije da preduzme mere zbog "višemesečne negativne kampanje" koju, prema njegovim rečima, protiv Crne Gore "posredstvom kablovskih operatera sprovode televizije Pink i Happy", javlja RTCG...Bogdanović u otvorenom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.