Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2019, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar kulture Crne Gore: Ograničiti distribuciju sadržaja Pinka i TV Hepi

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović pozvao je danas crnogorsku Agenciju za elektronske medije (AEM) da preduzme mere iz svoje nadležnosti zbog, "višemesečne negativne kampanje koju protiv Crne Gore posredstvom kablovskih operatera sprovode televizije Pink i Hepi", saopšteno je iz Vlade.

Ministar u otvorenom pismu AEM-u od regulatora traži da prema Pink i Hepi televizijama primene "ograničenja prijema i reemitovanja audiovizuelnih medijskih usluga".
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
"Bez etičke i profesionalne odgovornosti, ove televizije u svojim prepoznatljivim formatima na najgrublji način izborom tema i udruženim snagama tzv. novinara i gostiju, vređaju državno, nacionalno, kulturno i duhovno biće Crne Gore", naveo je Bogdanović u pismu AEM-u.

Po njegovim rečima, brutalnost nastupa, diskvalifikacija, govor mržnje i vređanja predsednika Crne Gore i njenih legitimnih demokratskih institucija po svemu podseća na šovinističko-huškački govor vremena ranih devedesetih godina prošlog veka.

"Zatočenici tog vremena i ideja nacionalne netrpeljivosti, ničim izazvani, na dnevnoj osnovi besprizorno fokusiraju Crnu Goru, njen suverenitet, vekovnu tradiciju, kulturološko i nacionalno biće, osporavajući joj ne samo atribute državnosti, međunarodno priznate, i Crne Gore u globalnim integracijama uvažene, već i osnovno demokratsko pravo njenih građana da slobodnom voljom biraju svoje institucije", stoji u otvorenom pismu ministra kulture.

Bogdanović smatra da "očito, ničim omeđenu slobodu izražavanja, ovi emiteri, na teret slobode i prava drugog, vrše kako bez etičkog svetonazora, tako i sankcija regulatornih organa država u čijoj su nadležnosti ovi pružaoci medijske usluge".

Ministar u pismu podseća da Crna Gora gotovo dve decenije "pravno baštini, harmonizuje i implementira standarde evropskog prava slobode izražavanja i nezavisnosti medija i da je vertikala takve prakse odsustvo državnog nadzora nad radom medija, odnosno institucionalne primjene nezavisne regulacije nad radom elektronskih medija i ukupne primjene samoregulativnih pravila od strane samih medija".

"Imajući tu pravnu činjenicu u vidu, kao i doslednu politiku Vlade Crne Gore na daljem snaženju evropskih medijskih standarda sa jasnim pravima i obavezama svih učesnika ove oblasti, tako i odgovornosti za zaštitu državnog, nacionalnog, kulturnog i duhovnog bića, ovim povodom pozivam vas da u skladu sa međunarodnim standardima ove oblasti, pravnim sistemom Crne Gore, vašom nadležnošću, političkom i institucionalnom nezavisnošću, dobrim komparativnim praksama, shodno merama primerenim demokratskom društvu, zaštitite legitimne interese Crne Gore u delu prava koje se odnosi na ograničenje prijema i reemitovanja audiovizuelnih medijskih usluga", zahtev je ministra kulture.

U pismu se navodi da je reagovanje "primereno, nužno i opravdano legitimnom demokratskom cilju i svrsi, jer se brutalnošću naznačenih emitera bez dileme podstiče mržnja po osnovu rase, veroispovjesti, nacionalnosti, političkih uvjrenja i dostojanstva ličnosti, kao razloga za reakciju koji su prepoznati i u evropskoj Direktivi o audiovizuelnim medijskim uslugama.

U pismu Bogdanovića se zaključuje da uz reagovanje prema državi članici u čijoj je nadležnosti pružalac audiovizuelne medijske usluge, kao i nadležnim telima Evropske komisije, kao potpisnik Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji i pravni baštinik Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama, Crna Gora ima i traži institucionalno pravo i reagovanje, shodno ovim dokumentima, da programske usluge koje se emituju sa teritorija država ugovornica budu u skladu sa odredbama ovih međunarodnih dokumenata".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.