Crna Gora, rasprava o ukidanju imuniteta poslanicima Demokratskog fronta

Izvor: RTS, 09.Nov.2015, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora, rasprava o ukidanju imuniteta poslanicima Demokratskog fronta

Admnistrativni odbor crnogorske Skupštine podržao je zahtev Tužilaštva za ukidanje imuniteta poslanicima Demokratskog fronta Andriji Mandiću, Slavenu Radunoviću i Milanu Kneževiću. U nedelju novi protest DF-a u Podgorici.
Zahtev Tužilaštva podržali su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Pozitivne Crne Gore i Bošnjačke stranke (BS), dok poslanici Socijalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << narodne partije nisu prisustvovali sednici Odbora.

Više državno tužilaštvo traži ukidanje imuniteta Mandiću i Radunoviću zbog sumnje da su pozivali na nasilnu promenu ustavnog uređenja na protestu ispred zgrade crnogorskog parlamenta.
Osnovno državno tužilaštvo traži ukidanje imuniteta Kneževiću zbog sumnji da je napao službeno lice tokom protesta u Podgorici.
Konačnu odluku o ukidanju imuniteta poslanicima donosi crnogorski parlament.
Poslanica SNP-a Danijela Marković rekla je, pre početka sednice, da predstavnici te partije neće učestvovati "u ovoj farsi" iako su podržali izbor VDT-a, nakon čega je napustila salu.
Predsednik Odbora Radivoje Nikčević ukazao je da imunitet nije privilegija poslanika, i da o njegovom ukidanju odlučuje parlament, a ne sami poslanici.
Prema njegovim rečima, osnovna namena imuniteta je da osigura nesmetan rad parlamenta, odnosno funkcionisanje zakonodavne vlasti, i spreči bilo koji oblik urušavanja većine ili manjine u parlamentu.
Poslanik DPS-a Milorad Vuletić istakao je da Skupština ne sudi, ali je obaveza poslanika da državnim organima i institucijama sistema omoguće da rade svoj posao na ustavni i zakoniti način.
Njegov kolega Radovan Obradović podsetio je da niko ne može da se krije iza imuniteta kao i da su svi građani dostupni krivično-pravnim organima.
Poslanik SDP-a Rifat Rastoder napomenuo je da je u toj partiji bilo dileme kako se izjasniti po ovom pitanju.
"Nama je pre svega stalo do dijaloga, i do što bržeg stabilizovanja političke i ukupne situacije u državi", rekao je Rastoder.
Poslanica Pozitivne Azra Jasavić kazala je da ta partija traži od vrhovnog državnog tužioca da hitno, jednako ažurno kao u ovom slučaju, postupi po podnetim krivičnim prijavama koje ukazuju na ekonomsko podrivanje temelja zemlje i koje su u postupku.
Ona je zatražila i da se procesuiraju podstrekači iz politike i medija koji, kako je navela, podrivaju ekonomske temelje države.
Poslanik BS-a Rešad Sijarić rekao je da će podržati zahtev za ukidanje imuniteta jer je ta stranka podržala izbor VDT-a.
Novi protest opozicionog parlamentarnog Demokratskog fronta u Podgorici biće održan u nedelju 15. novembra, najavio je predsednik Nove srpske demokratije i poslanik DF-a Andrija Mandić.
On je objasnio da je takvu odluku donelo Predsedništvo Demokratskog fronta, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.