CG: Imunitet poslanika DF-a na dnevnom redu

Izvor: VOA, 09.Nov.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Imunitet poslanika DF-a na dnevnom redu

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore jednoglasno je podržao zahtjev Tužilaštva za skidanje imuniteta poslanicima Demokratskog fronta Andriji Mandiću, Slavenu Radunoviću i Milanu Kneževiću.

Zahtjev Tužilaštva podržali su poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Pozitivne Crne Gore i Bošnjačke stranke, dok poslanici Socijalističke narodne partije nijesu prisustvovali sjednici Odbora.

Više državno tužilaštvo traži skidanje >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << imuniteta Mandiću i Radunoviću zbog sumnje da su pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja na protestu ispred zgrade crnogorskog parlamenta.

Osnovno državno tužilaštvo traži skidanje imuniteta Kneževiću zbog sumnji da je napao službeno lice tokom protesta u Podgorici.

Konačnu odluku o skidanju imuniteta poslanicima donosi crnogorski parlament.

Poslanica SNP-a Danijela Marković kazala je, prije početka sjednice, da predstavnici te partije neće učestvovati „u ovoj farsi“ iako su podržali izbor VDT-a, nakon čega je napustila salu.

Predsjednik Odbora Radivoje Nikčević kazao je da imunitet nije privilegija poslanika, i da o njegovom ukidanju odlučuje parlament, a ne samo poslanici.

„Danas kada raspravljamo o zahtjevu tužioca, moramo imati u vidu činjenicu da su poslanici DF-a, za koje se traži oduzimanje imuniteta, napustili Skupštinu, i da je krivično djelo učinjeno van parlamenta“, kazao je Nikčević.

Prema njegovim riječima, osnovna namjena imuniteta je da osigura nesmetan rad parlamenta, odnosno funkcionisanje zakonodavne vlasti, i spriječi bilo koji oblik urušavanja većine ili manjine u parlamentu.

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić kazao je da Skupština ne sudi, ali je obaveza poslanika da državnim organima i institucijama sistema omoguće da rade svoj posao na ustavni i zakoniti način.

„Postoji osnov sumnje za ono što se poslanicima DF-a stavlja na teret, a da li su oni stvarno to uradili ili nijesu, nije na nama ovdje da sudimo, već da omogućimo Tužilaštvu da radi svoj posao“, rekao je Vuletić.

On je podsjetio na ustavnu odrednicu da su svi građani pred zakonom jednaki.

Poslanik SDP-a Rifat Rastoder kazao je da je u toj partiji bilo dileme kako se izjasniti po ovom pitanju.

Kako je kazao, više je razloga koji su ih opredijelili za skidanje imuniteta, a prvi je taj što su i poslanici DF-a saopštili da se neće pozivati na njega.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić kazala je da ta partija traži od vrhovnog državnog tužioca da hitno, jednako ažurno kao u ovom slučaju, postupi po podnijetim krivičnim prijavama „koje ukazuju na ekonomsko podrivanje temelja ove zemlje i koje su u postupku“.

Sjednici Administrativnog odbora nijesu prisustvovali članovi Socijalističke narodne partije i Demokratskog fronta.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.