Crna Gora danas slavi Dan državnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2016, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora danas slavi Dan državnosti

U Crnoj Gori se danas slavi Dan državnosti, dvostruko istorijski značajan 13. jul, jer je tog dana 1878., na Berlinskom kongresu priznata njena nezavisnost, a istog datuma 1941. podignut je veliki narodni antifašistički ustanak.

Predsednik Filip Vujanović je povodom praznika sinoć na Cetinju priredio prijem za domaće i strane zvanice, na kome je rekao da je Crna Gora na majskom referendumu 2006. godine obnovila svoju nezavisnost, ne protiv bilo koga, već radi sopstvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istorijskog prava da bude suverena država.

Prijemu ni ove godine nije prisustvovala opozicija.

Najviši predstavnici crnogorske vlasti su više puta istakli da je antifašizam trajna politička i civilizacijska vrednost Crne Gore.

Filip Vujanović je na sinoćnjem prijemu, takođe, naglasio da je Crna Gora "jednako građanska i antifašistička država i društvo" i da će tako ostati.

Centralna proslava Dana državnosti biće održana danas na Žabljaku kod partizanskog spomenika u centru grada. Na partizanska pomen groblja i stratišta u Drugom svetskom ratu danas će biti položeni venci i cveće.

Na Berlinskom kongresu 1878. Crnoj Gori je priznata suverenost koju je pre toga sama ostvarila svojim oslobodilačkim bitkama.

Trinaestojulski ustanak 1941. godine bio je ne samo oružana pobuna protiv tadašnjeg okupatora, nego i izliv nagomilane narodne energije i želje da se obnovi i crnogorska država koja je u Kraljevini Jugoslaviji bila poništena i imenom i institucionalno. Zato su se dva 13. jula stopila u jedinstven državni uspon Crne Gore i danas se slave kao Dan državnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Crna Gora slavi Dan državnosti

Izvor: N1 televizija, 13.Jul.2016

Crna Gora danas proslavlja Dan državnosti. Današnji datum, 13. jul, dvostruko je važan za Crnu Goru – tog dana je 1878. godine na Berlinskom kongresu priznata njena nezavisnost, a istog datuma 1941. podignut je veliki narodni antifašistički ustanak...Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je sinoć...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.