CG:Počela sednica o izbornom zakonu

Izvor: B92, 07.Sep.2011, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG:Počela sednica o izbornom zakonu

Podgorica -- Počela sednica skupštine Crne Gore na kojoj se raspravlja o izbornom zakonu. Opozicija ponovila - bez dogovora o srpskom jeziku, nema podrške zakonu.

Predstavnici opozice u Crnoj Gori odbile su u utorak uveče predlog DPS-a da sporni naziv nastavnog predmeta bude crnogorsko/srpski, bosanski i hrvatski.

Opozicija je takvu odluku obrazložila time da predloženi naziv "ne obezbeđuje ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika".

Jedinstven stav opozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da naziv nastavnog predmeta bude maternji jezik, što je neprihvatljivo za DPS.

Zbog nepostizanja dogovora o statusu i nazivu srpskog jezika u crnogorskom obrazovnom sistemu, u utorak je odložena sednica skupštine Crne Gore na kojoj je trebalo da se raspravlja o izbornom zakonu, koji je neophodan toj zemlji za dobijanje datuma pregovora o članstvu u EU.

Podršku tom zakonu opozicija uslovljava upravo rešavanjem pitanja statusa srpskog jezika, a bez opozicionih stranaka usvajanje izbornog zakona nije moguće jer za usvajanje potrebna dvotrećinska većina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.