Izvor: RTS, 22.Jun.2022, 18:30

Bugarska, pala vlada Kirila Petkova

Parlament u Sofiji izglasao je nepoverenje vladi Kirila Petkova, čiju su smenu zatražili poslanici opozicije tvrdeći da politika njegovog kabineta vodi državu u bankrot. Osim ekonomije, teme sukoba su i veto na početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom i borba protiv korupcije.
Na zahtev opozicije i nekadašnjih koalicionih partnera, bugarski parlament je raspravljao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o poverenju vladi, sa Kirilom Petkovom na čelu, zbog fiskalne i ekonomske politike.

Agencija Rojters prenosi da je vlada izgubila na glasanju, sa 116 glasova podrške nasuprot 123 glasa za nepoverenje vladi.
Početak rasprave o nepoverenju vladi protekao je burno. Na ulicama su bile jake policijske snage, a ispred skupštine su letele i flaše. 
Vladu je, pre desetak dana, napustila stranka ITN Slavija Trifonova, navodeći da premijer Kiril Petkov vodi državu u bankrot.
Protivnici bugarskog premijera pominjali su i izdaju nacionalnih interesa, tvrdeći da se premijer sa zapadnim diplomatama dogovorio da Sofija, konačno, skine veto sa početka pregovora Severne Makedonije i EU, a da se bugarski zahtevi "utope" u preduslove koje Makedonci moraju da ispune kako bi napredovali ka članstvu u EU.
Partija Kirila Petkova "Mi nastavljamo promene" ima drugu šansu da parlamentu predloži novu vladu. Ukoliko ne uspe da je oformi, druge partije će imati dva pokušaja da to učine.
Ukoliko ni to ne uspe, predsednik države će morati da predloži vladu nacionalnog spasa ili da raspiše prevremene izbore.
Vlada Kirila Petkova konstituisana je u decembru prošle godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PALA BUGARSKA VLADA Parlament izglasao nepoverenje

Izvor: Blic, 22.Jun.2022

Vladi bugarskog premijera Kirila Petkova danas je u parlamentu izglasano nepoverenje zbog njene fiskalne i ekonomske politike.

Nastavak na Blic...

PALA BUGARSKA VLADA: Parlament u Sofiji izglasao nepoverenje

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2022

Parlament u Sofiji izglasao je nepoverenje vladi Kirila Petkova, čiju su smenu zatražili poslanici opozicije tvrdeći da politika njegovog kabineta vodi državu u bankrot...Osim ekonomije, teme sukoba su i veto na početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, ali i borba protiv korupcije...Na...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.