Izvor: B92, 22.Dec.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Dogovor o reformi Ustava

Sarajevo -- Čelnici tri stranke u BiH su potvrdili da će inicirati izmene Ustava BiH i uskladiti ga sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

"Želimo da pitanje ustavnih reformi bude smešteno u institucije BiH i tražićemo za to podršku naših i drugih stranaka", rekao je lider Stranke demokratske akcije BiH Sulejman Tihić.

Tri politička lidera su se danas dogovorili da će primeniti izjave iz Pruda, kojima se definišu pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raspodele državne imovine, popisa stanovništva, povratka, statusa distrikta Brčko i ustavne reforme.

Sastanku u Sarajevu danas su prisustvovali lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić.

Oni su se dogovorili da Parlamentu BiH i Savetu ministara BiH upute određene inicijative i predloge koji se tiču reformskih procesa.

Politički lideri su najavili da će Savetu ministara BiH uputiti dopis, kojim će predložiti da bude formirana inter-resorna grupa za izradu predloga zakona o popisu stanovništva, koji će uključiti i popis izbeglica BiH.

Dodik je rekao da je namera današnjeg sastanka bila da se razgovara o svim pitanjima i da se u kontinuitetu političari sastaju i rešavaju probleme.

Sledeći sastanak, na koji su pozvani predstavnici i drugih partija, biće održan u januaru u Banjaluci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.