Amerika blokira prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj?

Izvor: Mondo, 07.Dec.2018, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika blokira prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj?

Američka administracija predsednika Donalda Trampa prodaje 12 izraelskih vojnih aviona F-16 Hrvatskoj, piše portal Aksios.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll ilustracija

Portal tvrdi da su informaciju dobili od izraelskih zvaničnika, a prenosi je "Jutarnji list".

Trampova administracija navodno je "besna" jer su Izraelci unapredili stare avione modernom izraelskom tehnologijom kako bi nagovorali Hrvatsku da kupi njihove avione.

Amerikanci >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << tvrde da Izrael nije smeo da prodaje avione bez njihovog pristanka, a pogotovo ne na konkursu na kojem su se i oni prijavili.

I Hrvati kupuju lovce: Na migove F-16 ili JAS39?

Tako je prodaja vredna 500 miliona dolara dovedena u pitanje, jer američki zvaničnici tvrde da je Izrael bio neiskren i pokušo da zaradi na račun SAD-a.

Jop početkom godine premijer Izraela Benjamin Netanjahu i hrvatski premijer Andrej Plenković dogovorili su se u Davosu o nastavku postupka prodaje oko 30 izraelskih aviona tipa "F-16s" Hrvatskoj.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.