Izvor: RTS, 20.Maj.2021, 21:10

Albanija, Salji Beriša protiv Stejt departmenta

Nekadašnji predsednik i premijer Albanije Salji Beriša optužio je državnog sekretara SAD Entonija Blinkena za klevetu, dan pošto mu je šef Stejt departmenta zabranio ulazak u Ameriku zbog ”korupcije i podrivanja demokratije”.
Salji Beriša, jedan od najmoćnijih albanskih političara u poslednje tri decenije, najavio je da će pred francuskim sudom tužiti državnog sekretara Entonija Blinkena za klevetu, pošto mu je dan ranije šef Stejt departmenta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zabranio ulazak na teritoriju SAD.

"Ovlastio sam svog advokata u neutralnoj i cenjenoj zemlji kao što je Francuska da tuži gospodina Blinkena za klevetu", rekao je Beriša na konferenciji za novinare u Tirani.
Svega 24 sata ranije, Blinken je obznanio da je Beriši i njegovoj porodici zabranjen ulazak u SAD zbog korupcije, zloupotrebe javnih fondova i podrivanja demokratije.
Stejt department je naveo da Berišina retorika pokazuje da želi da zaštiti sebe, članove porodice i političke saveznike na štetu nezavisnih istraga i borbe protiv korupcije.
Osim Saljija Beriše, ovim aktom, ulazak u SAD zabranjen je njegovoj supruzi Ljiri Beriša, sinu Škeljzenu i ćerki Argiti Beriši Maltezi.
Beriša je, takođe, optužio Blinkena da je "bez upozorenja i na neočekivan, skandalozan način izneo lažne optužbe".
Nekadašnji predsednik i premijer Albanije je rekao i da "ne postoji osoba u Albaniji i van nje, koja ga može povezati sa bilo kakvom korupcijom".
Salji Beriša je bio albanski premijer tokom potpunog raspada države 1997. godine, koji je usledio posle propasti piramidalnih štedionica i anarhije koja je nastala pošto je iz vojnih arsenala poharano oko 700.000 komada oružja i oko milijardu metaka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.