Izvor: Advertiser-Serbia.com, 21.Jan.2019, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi žele satelitima da ispisuju reklame po nebu

Ruski startup StartRocket ima ideju kako oglašavanje na jumbo plakatima da uveća na zaista „jumbo“ proporcije. Njihova ideja jeste da u Zemljinu orbitu lansiraju desetak malenih CubeSat satelita, obično veličine 10x10x10 centimetara, i slože ih u formaciju. Svi sateliti jedne grupe bili bi lansirani istom raketom na visinu od oko 450 kilometara (nešto više od visine na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica).

Tamo bi grupa satelita oformila „ekran“ Orbital Display >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << u kojem bi svaki CubeSat glumio jedan piksel koji bi bilo moguće pojedinačno kontrolisati. Za kreiranje slike svaki satelit bi imao vlastito rasklopivo ogledalo kojim bi mogao prema potrebi da reflektuje Sunčevu svetlost prema Zemlji – što stvara veliki ekran koji orbitira oko naše planete. Zbog brzine orbitiranja pojedini delovi Zemljine kugle mogli bi ovu formaciju satelita gledati oko šest minuta u pojedinom preletu.

Takav bi ekran, kao što je vidljivo na promotivnom videu, mogao na noćnom nebu ispisivati poruke, simbole i, najvažnije, logotipe kompanija koje bi odlučile da plate reklamu na „orbitalnom ekranu“ ove vrste. Ruski preduzetnici kažu da još ne znaju koliko bi oglašavanje na Orbital Displayu moglo da košta, ali da očekuju podršku od kompanija i brandova čiji je „ego sjajniji od Sunca“.

StartRocket planira da projekat lansira do sledeće godine, a prvi bi se oglasi na nebu trebali pojaviti 2021. Ali pre toga Rusi moraju da dobiju razna odobrenja za ovaj izum, što, uz pronalaženje finansijera, smatraju i najvećom preprekom svom projektu. Tehnološki je cela stvar potpuno izvodljiva s dostupnom tehnologijom. Sličnom se mišlju već bave i Kinezi ali s namerom da satelitima stvore „veštački Mesec“ i tako zamene javnu rasvetu.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.