Rekord za kraj i istoriju

Izvor: Politika, 19.Jul.2011, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekord za kraj i istoriju

Poslednji film iz serijala o Hariju Poteru postavio novu lestvicu zarade u bioskopima tokom premijernog vikenda – 168,5 miliona dolara

Predviđanja su se obistinila: posle deceniju čekanja na poslednji film iz serijala o dečaku čarobnjaku, „Hari Poter i relikvije smrti 2” Dejvida Jejtsa postavio je novi rekord u zaradi tokom premijernog vikenda prikazivanja u američkim bioskopima – 168,5 miliona dolara. Završni deo ove sage u SAD se prikazuje na 11.000 velikih platna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u 4.375 bioskopa. Tako je srušen prethodni rekord od 158,4 miliona dolara koji je držao film o Betmenu „Mračni vitez” (2008) Kristofera Nolana, koji su gledaoci s nestrpljenjem čekali jer je usledio posle tragične smrti glumca Hita Ledžera, poznatog po tumačenju lika Džokera za koji je kasnije, posthumno, nagrađen i Oskarom.

Tokom prva četiri dana prikazivanja u svetu (od četvrtka zaključno sa nedeljom) poslednji film o Hariju Poteru zaradio je 475,5 miliona dolara. Dnevno, film je u svetu zarađivao oko 119 miliona. Na tržištima koja nisu američka film je zaradio 307 miliona dolara, što je takođe novi rekord. Dobro je gledan u svim delovima sveta: Velika Britanija (36,6 miliona dolara), Australija (26,7), Nemačka (25,7), Francuska (24), Japan (21,5), Rusija (20 miliona), dok je u Srbiji film videlo 19.000 gledalaca.

Kraj najisplativijeg filmskog serijala svih vremena je i rekord za istoriju, mada će sadašnju situaciju poremetiti neki novi očekivani holivudski hit u narednih godinu ili dve (pretpostavlja se da bi to mogli da budu jedino novi film o Betmenu – „Uzdizanje mračnog viteza” Kristofera Nolana ili „Hobit”, u dva dela, u režiji Pitera Džeksona).

„Hari Poter i relikvije smrti 2” postavio je rekord i u zaradi tokom prvog dana prikazivanja – 92,1 milion dolara. Kraj deceniju praćenog serijala širom sveta, realizovanog prema takođe popularnim i isplativim knjigama Džoane Rouling, jeste osnovni razlog velikog interesovanja publike, ali ne treba zaboraviti da je ovo jedini film iz serijala o dečaku čarobnjaku koji je realizovan u 3D tehnologiji. Samo u SAD film se prikazuje u 3.100 3D bioskopa i oko 280 popularnih Ajmaks sala koje pružaju još bolji doživljaj od 3D.

Producenti filma i holivudski studio „Vorner”, pod čijim okriljem je realizovan ceo serijal, objavili su da su 54 odsto gledalaca koji gledaju poslednji film o Hariju Poteru osobe ženskog pola, od kojih je 45 odsto mlađih od 25 godina.

Tvorci filma nadaju se da će poslednji deo biti uspešniji od prvog – „Hari Poter i kamen mudrosti” koji je 2001. „otvorio” sa 90,2 miliona dolara, a na kraju zaradio 974,7 miliona dolara, što ga još uvek čini najisplativijim u serijalu. Producenti su sigurni i da će „Hari Poter i relikvije smrti 2” uspeti da zaradi više od milijardu dolara i da će se tako pridružiti odabranom društvu filmskih milijardera, kojih, za sada, ima samo osam.

I. A.

objavljeno: 19.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.