Preminula glumica Sonja Savić

Izvor: B92, 24.Sep.2008, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula glumica Sonja Savić

Sonja Savić (FoNet, arhiv)

Beograd -- Glumica Sonja Savić preminula je u utorak u svom stanu u Beogradu. Lekari Hitne pomoći, iako su stigli brzo, nisu uspeli da reanimiraju 47-godišnju glumicu.

Poznata glumica obeležila je domaću kinematografiju po specifičnoj pojavi, veoma talentovanoj glumi, ali i beskompromisnom životnom stilu. Na lik i delo Sonje Savić podsećaju neki od Sonjinih najbližih saradnika i prijatelja.

Sonja Savić glumila je u više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaćih filmova, među kojima su "Živeti kao sav normalan svet" i "Život je lep". Za sporednu ulogu pevačice u filmu "Život je lep" nagrađena je na festivalu u Veneciji 1985. godine.

Debitovala je u "Leptirovom oblaku" 1977, narednih godina igrala u nizu filmova i televizijskih serija, a široku popularnost stekla je 1983, ulogom Dečke u "Šećernoj vodici" Bate Prelića.

Naredne godine snimala je sa rediteljem Slobodanom Šijanom film "Davitelj protiv davitelja", a sa rediteljem Mišom Radivojevićem provokativnu "Unu" po romanu Mome Kapora, u kojoj joj je partner bio Rade Šerbedžija.

Miša Radivojević ističe da je Sonja Savić bila genijalna glumica, ali isuviše inteligentna da bi bila shvaćena u maloj kulturi kakva je naša.

"Sonja je zaista bila genijalna glumica i genije ne može sebe da etablira i ne može da se smesti u jednu kulturu. Geniju je neudobno, i to je strašno težak život", kaže on.

"Svako zrno koje ste dali, svaki plod, dinar koji je uzela, ona je vratila stostruko. I ako postoji zrno nečega dobrog u toj smrti, to je što će mladi ljudi ponovo pogledati njene filmove i njene instalacije", kaže Radivojević.

Frontmen grupe Električni orgazam Srđan Gojković Gile poznavao je Sonju Savić više od dvadeset godina. Gojković je siguran da će Sonja Savić ostati upamćena kao jedna od najvećih domaćih glumica.

"Ja je pamtim kao jednu inteligentnu, strastvenu i talentovanu osobu, i mislim da je ona bila jedna od najtalentovanijih glumica svoje generacije, koja je i tako bila u jednoj od najtalentovanijih klasa koje su izašle sa FDU-a. Mislim da će Sonja biti upamćena kao jedna velika beogradska i srpska glumica", kaže on.

Poslednji put pojavila se u javnosti povodom godišnjice rođenja Milana Mladenovića, pokojnog frontmena grupe EKV, predstavnika generacije kojoj je i sam pripadala.

Usledila je impresivna rola kafanske pevačice u filmu "Život je lep" Bore Draškovića (1985).

Tokom devedesetih godina ostvarila je zapažene uloge u filmovima "Mi nismo anđeli", "Uvod u drugi život", "Ni na nebu ni na zemlji", "Urnebesna tragedija", "Tango je tužna misao koja se pleše"...

Početkom ove decenije, na saradnju ju je pozvao slovenački reditelj Jan Cvitkovič. Snimili su "Hleb i mleko", za koji je on dobio "Zlatnog lava" za najboljeg debitanta u Veneciji (2001), a zatim i film "Od groba do groba", koji je postigao uspeh na međunarodnim festivalima.

U Srbiji je u novije vreme odigrala glavnu ulogu u filmu Milutina Petrovića "Jug-jugoistok" (2005).

Ove godine publika je mogla da je vidi u sedam repriziranih epizoda televizijske serije "Vratiće se rode", u ulozi Darinke.

Sonja Savić se u poslednjih desetak godina povremeno povlačila iz javnosti i posvećivala alternativnoj umetnosti u oblasti eksperimentalnog filma, teatra, muzike i multimedija.

Njen privatni život, prema pisanju štampe, ali i prema njenim izjavama, nije bio sređen u klasičnom smislu te reči. Odbacivala je sve tabue, oštro kritikovala svako licemerje i, kako je ocenjivala, opštu čamotinju i žabokrečinu kulturnog establišmenta.

Govorila je da se, kada bi mogla ponovo da bira, ne bi odlučila za glumačku profesiju, ali da bi svakako bila slobodni umetnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.