Da li je dobro izbaciti hleb iz ishrane?

Izvor: Mondo, 04.Jul.2015, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je dobro izbaciti hleb iz ishrane?

Kada odluče da smršaju, mnogi počinju tako što iz ishrane izbacuju hleb. Evo kako to utiče na organizam i da li zaista pomaže.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock Prepečeni tost, namazan tankim slojem putera i džema, odlično ide uz pino noar. Kažu da je ovo tako dobra kombinacija, da ćete se teško zadržati na jednoj čaši i jednom tostu.

  Organizam gubi tečnost

Ako izbacite hleb iz ishrane, sigurno ćete ubrzo imati manje kilograma. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << to ne znači da ste smršali jer se na ovaj način ne troše masti iz organizma, već voda: "Ugljeni hidrati se u organizmu skladište u obliku glikogena, a svaki gram ugljenih hidrata skladišti tri do četiri puta puta više vode”, kaže nutricionista Mari Spano. Drugačije rečeno, čim prestanete da unosite ugljene hidrate i organizam počne da koristi zalihe glikogena u organizmu, rezultat će biti gubitak vode u telu.

"Grip" niskog sadržaja ugljenih hidrata

"Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za mozak", kaže dr Spano. "Kada osoba prestane da ih unosi, mozgu nedostaje energije. Na kraju, kada organizam potroši zalihe glikogena, osećaćete umor, slabost, vrtoglavicu, pospanost. Manje-više ćete se osećati kao da imate grip," objašnjava nutricionista.

Uticaj na srčane bolesti i dijabetes

Reakcija organizma zavisi od toga koju vrstu ugljenih hidrata ste prestali da konzumirate. Na primer, rafinisani ugljeni hidrati povećavaju rizik od srčanihbolesti i dijabetesa tipa 2, pokazuju studije. Sa druge strane, istraživanja su pokazala da žitarice stabilizuju nivo holesterola i umanjuju rizk od srčanih bolesti, gojaznosti, dijabetesa tipa 2.

Manjak energije

Žitarice su važan izvor gvožđa, magnezijuma, vitamina B, odnosno supstanci koje održavaju energiju organizma, kaže Spano. Dakle, pošto su ugljeni hidrati najvažnije "gorivo" za organizam, ukoliko ne unesemo zdravu dozu ovih namirnica, sve ćelije počinju sporije da rade.

Problemi sa zatvorom

Žitarice, kao zdrava vrsta ugljenih hidrta, igraju važnu ulogu u regulisanju rada creva. U ovim namirnicama se nalaze hranljiva vlakna koja pomažu varenje, pa je jasno kakvi problemi očekuju one koji uopšte ne konzumiraju ovu hranu.

Utiče i na raspoloženje

Ugljeni hidrati povećavaju nivo neurotransmitera serotonina koji je odgovoran za naše raspoloženje, kaže dr Kaspero. Drugačije rečeno, ugljeni hidrati su važni i za mentalno zdravlje.

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Da li je dobro izbaciti hleb iz ishrane?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2015, 08:11

Kada odluče da smršaju, mnogi počinju tako što iz ishrane izbacuju hleb. Evo kako to utiče na organizam i da li zaista pomaže...Organizam gubi tečnost..Ako izbacite hleb iz ishrane, sigurno ćete ubrzo imati manje kilograma. Međutim, to ne znači da ste smršali jer se na ovaj način ne troše...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.