Apple ipak ne mora da uplati 13 milijardi evra Irskoj

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 16.Jul.2020, 10:38

Apple ipak ne mora da uplati 13 milijardi evra Irskoj

Kako je navedeno u obrazloženju presude, Komisija nije uspela da dokaže da je Irska povoljnijim poreskim odredbama pogodovala Apple-u.

Podsetimo, Komisija je 2016 donela odredbu prema kojoj američka kompanija mora da uplati u irski budžet 13 milijardi evra. Procenili su da je upravo toliko Apple „uštedeo“ zahvaljujući dogovoru s irskim vlastima tokom 20 godina poslovanja.

Već tada je odluka bila kontroverzna >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << jer je Apple tvrdio kako nisu dužni ni centa, a Irska je odlučno odbijala taj novac. Tako su zajedno odlučili da pobiju odluku Komisije.

Iz Apple-a su istakli kako su zadovoljni presudom Evropskog suda jer su od početka isticali kako nije bilo bitno koliko poreza plaćaju, već gde ga plaćaju.

Najveći smo platiše poreza na svetu i znamo koliku ulogu porezi imaju u društvu. Apple je, u poslednjoj deceniji, platio više od 100 milijardi dolara poreza na dobit širom sveta te još desetine milijardi drugih poreza, istakli su iz Apple-a.

I u irskoj vladi zadovoljni su presudom. Ističu kako nikad nisu pogodovali Apple-u, već da je ta kompanija plaćala poreze u skladu s irskim zakonima.

Poverenica za tržišnu konkurenciju Margrethe Vestager istakla je kako će Komisija pomno razmotriti presudu pre bilo kakvih daljih pravnih poteza, ali i dodala kako će nastaviti s borbom protiv, kako kaže „ilegalne državne pomoći kompanijama“.

Izvor: Zimo.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.