Alkoholizam je bolest  koja preti smrću

Izvor: S media, 04.Mar.2010, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkoholizam je bolest koja preti smrću

Skrivenih alkoholičara u svetu ima na milione, a od alkohola godišnje umre oko 2,3 miliona ljudi. Farmaceutska industrija razvija lekove protiv alkoholizma. Da li farmaceuti "izmišljaju novu bolest" ?

Zavisnost od alkohola jedan je od najvecih zdravstvenih i socijalnih problema u svetu. Alkoholizam je bolest zavisnosti koja nastaje zbog nekontrolisane i redovne upotrebe alkoholnih pića, a alkohol je psihoaktivna droga koja sistematski uništava onog koji ga konzumira, jednako >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kao i njegovu porodicu i okolinu. To što je legalan ne znači da je manje štetan od ilegalnih droga.

Prosek od sedam pića nedeljno tokom dužeg razdoblja izaziva neurološke smetnje i poremećaje ponašanja. Prema nekim studijama, alkoholičari u proseku prvo piće popiju izmedju 13. i 15. godine, a do prve alkoholne zatrovanosti (intoksikacije), odnosno pijanstva, dolaze izmedju 15. i 17. godine, dok se zavisnost od alkohola javlja izmedju 25. i 40. godine života. Alkoholičari u proseku umiru pre 60. godine, što znači da im je životni vek kraći čak za 15 godina.

Alkoholizam sve više postaje tema od velikog interesa u farmaceutskoj industriji. Postoje medikamenti za odvikavanje od alkohola, a neki stručnjaci procenjuju da je vrlo blizu pojava lekova nove generacije koji bi pomogli onima, koji su kao Deril, da se ne odaju alkoholu. Medicinski preparati i lekovi kojima se tretira alkoholizam i dalje su veoma širokog, donekle neistraženog spektra.

Naravno da nastojanja farmaceutske industrije da na tržište izbaci lekove kojima se sprečava stvaranje alkoholičara izaziva i brojne kritike. Najglasniji tvrde da farmaceuti "izmišljaju novu bolest" da bi ostvarili finansijsku dobit. Statistika, medjutim, upozorava.

Izvor: Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.