Mladićeva odbrana protiv dva suđenja

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2011, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladićeva odbrana protiv dva suđenja

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od sudija Tribunala u Hagu da odbace zahtev tužilaštva da Mladiću bude suđeno u dva odvojena postupka, uz ocenu da bi to bilo nepravično.

Tužilaštvo je sredinom jula predložilo da optužnica protiv Mladića bude podeljena i da mu najpre bude suđeno po optužbi za genocid u Srebrenici, a potom po optužbama za progon nesrba širom BiH, zločine u Sarajevu i uzimanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << međunarodnih talaca.

Mladićev branilac Branko Lukić usprotivio se tom predlogu, naglasivši u podnesku objavljenom u četvrtak da bi njegovim prihvatanjem bilo narušeno Mladićevo pravo na pravično suđenje.

"Zahtev Tužilaštva krši pravo optuženog da svoju odbranu izloži efikasno i na razuman način. Odbrana skreće pažnju na činjenicu da su događaji povezani sa optužnicama za Sarajevo, opštine i taoce prethodili događajima iz optužnice za Srebrenicu... Odbrana tvrdi da je nemoguće razumeti događaje u Srebrenici bez razumevanja prethodnih zbivanja", piše u podnesku.

Mladićeva odbrana je kao netačan odbacila i argument Tužilaštva da bi razdvajanje optužnica protiv Mladića doprinelo efikasnosti i brzini postupka.

"Razdvajanje optužnica i dva odvojena suđenja ne bi doveli do efikasnijeg i bržeg procesa, već bi predmet učinilo još komplikovanijim", ocenila je odbrana.

Kao razlog za protivljenje, odbrana navodi i slabo zdravlje Mladića zbog kojeg će biti narušena njegova sposobnost da se sa advokatima priprema za proces.

Po odbrani, Tužilaštvo je pozivajući se na zakasnelo hapšenje Mladića kao na razlog za razdvajanje postupaka, prekršilo i princip nediskriminacije optuženih. Mladić, bez obzira na to kada je uhapšen, mora imati ista prava kao i drugi optuženi, podvukla je odbrana.

Odluku o zahtevu Tužilaštva naknadno će doneti pretresno veće kojim predsedava holandski sudija Alfons Ori.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.