Turska gradi autoput kroz Sandžak

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 24.Jul.2009, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska gradi autoput kroz Sandžak

Beograd -- Šefovi diplomatija Turske i Srbije Ahmet Davutoglu i Vuk Jeremić dogovorili su se da Turska investira u izgradnju autoputa kroz Sandžak.

Jeremić je naveo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Davutogluom, posle sastanka sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem i ministrom bez portfelja u Vladi Srbije, Sulejmanom Uglajninom da razvoj Sandžaka predstavlja prioritet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Srbiju, ali i za Tursku.

On je rekao da je ovo jedan od najznačajnijih dana u istoriji odnosa Srbije i Turske i da je ovo je prvi put da ministri spoljnih poslova dve zemlje zajedno posete Sandžak.

"Govorili smo o viziji Sandžaka, kao i o viziji Zapadnog Balkana. Razgovarali smo o ekonomskim, infrastrukturnim i strateškim projektima u Sandžaku. Uradićemo zajedno autoput koji prolazi kroz Sandžak, a u tome nam je potrebno jedinstvo među ljudima, političkim partijama, jedinstvo među državama", rekao je Jeremić.

Davutoglu je ocenio da Sandžak predstavlja "zeleno svetlo" za dalju saradnju Srbije i Turske.

"Sigaran sam da će uz zajednički rad svih nas Sandžak biti unapređen. On će biti divna baština i zvezda Srbije", rekao je Davutoglu.

Poseta šefa turske diplomatije Novom Pazaru zanimljiva je i zato što su se za jednim stolom našli lideri donedavno oštro suprotstavljenih bošnjačkih političkih opcija - lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić i lider koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejman Ugljanin.

Tanjug nezvanično saznaje da bi Ugljanin i Ljajić mogli bi da potpišu sporazum o budućoj saradnji radi unapređenja stanja u tom regionu.

Ljajić za B92, međutim, kaže da turski ministar nije došao da posreduje između političkih lidera u Sandžaku.

"Turska ne posreduje ni u kakvim razgovorima. Mi smo odgovorni ljudi, imamo odgovornost prema građanima u Sandžaku. Vrlo je važno da se razvija strateško partnerstvo između Turske i Srbije, a od te saradnje Sandžak može imati koristi kroz turska ulaganja. Naša obaveza je da osiguramo političku stabilnost", ističe Ljajić.

Davutoglu je uoči posete Sandžaku za B92 ocenio da između Turske i Srbije postoje neraskidive veze, koje bi mogle da budu dodatno ojačane kroz ekonomsku saradnju.

"U Turskoj imamo brojnu populaciju poreklom sa Balkana. Imamo više Bošnjaka nego Bosna, Albanaca čak i više. Imamo dosta migranata iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije. U Turskoj na sve ove kulturne grupe gledamo kao na most između nas i njihovih država. U tom smislu kažem da smo susedi, jer šta god da se dogodi u našem regionu, to je naša zajednička sudbina”, kaže Davatoglu.

"Tako da ne vidimo prisustvo ovih grupa kao problem između dve zemlje, već kao sredstvo razvoja našeg kulturnog i političkog dijaloga, čak i ekonomske saradnje. Kroz ovu vrstu veza naši odnosi će biti jači. I Turska će uvek biti konstruktivna u tom smislu. Mir u Turskoj, mir u okruženju, mir u svetu je osnovni princip naše spoljne politike", poručuje on.

Nije poznato da li će se Davutoglu u Novom Pazaru sresti i sa verskim liderima, pošto je Ambasada Turske u Beogradu inicirala pomirenje dve struje unutar Islamske zajednice.

Inače, šef diplomatije Turske će zajedno sa kolegom iz Srbije, Vukom Jeremićem, obići Gradsku tvrđavu u Novom Pazaru, Hamam i manastir Sopoćani.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić i Davutoglu u Novom Pazaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2009

NOVI PAZAR - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i njegov turski kolega Ahmet Davutoglu, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, posetiće danas Novi Pazar...Posle jučerašnjih razgovora u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima, Davutoglu će se u Novom Pazaru sastati sa predstavnicima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Jedinstvo Srbije i Turske oko Sandžaka

Izvor: S media, 24.Jul.2009

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao u Novom Pazaru, nakon jednočasovnih razgovora sa svojim turskim kolegom Ahmetom Davutoluom, da je postignuto jedinstveno gledanje dve zemlje na probleme koji postoje u Sandžaku. ..Ministar Jeremić je naglasio da je ovo značajan ,"istorijski dan",...

Nastavak na S media...

Turska investira u gradnju autoputa kroz Sandžak (VIDEO)

Izvor: EMportal, 24.Jul.2009

Šefovi diplomatija Turske i Srbije Ahmet Davutolu i Vuk Jeremić rekli su danas da su se dogovorili da Turska investira u gradnju autoputa kroz Sandžak.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.