Ljajić: Stav Haga nije izbalansiran

Izvor: Blic, 27.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Stav Haga nije izbalansiran

Izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca nije izbalansiran, ocenio je juče predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić i najavio odgovor Srbije u vidu posebnog izveštaja Savetu bezbednosti.



„Smatramo da Bramercov izveštaj nije izbalansiran na način na koji bi trebalo da bude, na osnovu dosadašnjeg nivoa naše saradnje sa Tribunalom", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ljajić. Prema njegovim rečima, Srbija priprema celovit izveštaj o saradnji sa Sudom u Hagu, koji će proslediti Savetu bezbednosti u odgovor na Bramercov dokument.

Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom u Hagu odlučio je na jučerašnjoj sednici da predstavnicima država članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija dostavi svoj izveštaj.

Povodom primedaba Bramerca na zaštitu svedoka, Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom u Hagu napominje da su svi svedoci za koje je Tužilaštvo zahtevalo da budu oslobođeni dužnosti čuvanja tajne radi svedočenja pred Tribunalom, oslobođeni te obaveze, kao i da je Tužilaštvo za više od 400 lica dostavilo zahtev za oslobođanje čuvanja tajne.

Bramerc je u svom izveštaju UN, rekao da je saradnja sa Hagom nezadovoljavajuća, a da su četvorica haških begunaca - Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić - „na dohvat ruke" srpskim vlastima i da Srbija može da ih pronađe i uhapsi.

Savet: Saradnja uspešna

U izveštaju Nacionalnog saveta koji je juče usvojen se navodi da se saradnja sa Tribunalom može okarakterisati kao konstruktivna i uspešna. Od 46 okrivljenih čiju je predaju Tribunal zahtevao od Srbije, Hagu su predata 42 lica.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet: Saradnja sa Hagom dobra

Izvor: B92, 27.Maj.2008

Beograd -- Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom usvojio je izveštaj u kojem navodi da je saradnja sa Tribunalom do sada bila konstruktivna i uspešna... Izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu biće, kako je odlučeno, dostavljen predstavnicima država članica Saveta bezbednosti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.