Sedam decenija od demonstracija

Izvor: RTS, 27.Mar.2011, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam decenija od demonstracija

Na današnji dan pre 70 godina građani Jugoslavije protestovali su protiv potpisivanja Trojnog pakta sa silama Osovine koje je predvodila nacistička Nemačka.

Obeležava se 70. godišnjica masovnih demonstracija u Beogradu, čiji je uzrok bio potpisivanje Trojnog pakta sa nacističkim silama Osovine.

Vojni prevrat 27. marta 1941. godine izvela je grupa visokih oficira Jugoslovenske vojske koju je predvodio brigadni general vojnog vazduhoplovstva Borivoje Mirković. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Pučisti su zbacili s vlasti tročlano kraljevsko namesništvo kneza Pavla Karađorđevića, dr Radenka Stankovića i dr Ive Perovića, kao i vladu Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka, koja je 25. marta u Beču potpisala Protokol o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu.

Potom su vlast predali maloletnom kralju Petru II Karađorđeviću i osnovali Vladu sa komandantom vojnog vazduhoplovstva generalom Dušanom Simovićem na čelu, dok je za potpredsednika Vlade postavljen akademik Slobodan Jovanović.

Pet i po meseci pre punoletstva, Petar II Karađorđević je preuzeo kraljevsku vlast i izdao proklamaciju da je vojska, svrgnuvši Namesništvo i vladu, "izvršila svoj zadatak prema kralju i otadžbini" i da je mandat za formiranje nove vlade poveren generalu Simoviću.

Građani su, negodujući odluku o potpisivanju pakta, izašli na ulice uz uzvike: "Bolje rat, nego pakt" i "Bolje grob, nego rob".

U organizaciji Instituta za savremenu istoriju i Doma Karađorđevića domaći istoričari su raspravljali o kontekstu i interpretaciji događaja 27. marta.

Direktor Instituta Miodrag Pavlović je ukazao da martovski događaji izazivaju različita osećanja i tumačenja, od onih da je to veličanstvena revolucija, predvođena KPJ, do toga da je "akt nekoliko plaćenika u vojnom vrhu koji su za male pare učinili veliku nesreću narodu".

Ono što je izvesno, kako je kazao, to je da je 27. mart prouzrokovao direktan slom Kraljevine Jugoslavije zbog čega je srpski narod platio najveću cenu zato što je poveo veličanstvenu antifašističku borbu, jednu od tada najvećih u Evropi.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prevrat koji je značio rat

Izvor: B92, 27.Mar.2011

Beograd -- Danas se obeležava 70. godišnjica od puča i demonstracija kojima je raskinut sporazum Kraljevine Jugoslavije i sila fašističke Osovine...Vlada Srbije tim povodom u Arhivu Srbije organizuje izložbu pod nazivom "Antifašizam -istorijski izbor: Srbija, 27. marta 1941. godine"...Izložbu...

Nastavak na B92...

OTVORENA IZLOŽBA POVODOM 70 GODINA PREVRATA I DEMONSTRACIJA

Izvor: Kurir, 27.Mar.2011

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić otvorio je danas u Arhivu Srbije izložbu "Antifašizam - istorijski izbor: Srbija 27. marta 1941", rekavši da i danas, 70 godina kasnije, Srbija, uprkos svim nedaćama, miroljubivo i demokratski pruža otpor svakoj nepravdi...Jeremić je rekao...

Nastavak na Kurir...

Demokratski otpor nepravdi

Izvor: Danas, 27.Mar.2011

U Srbiji je juče nizom manifestacija obeIežena 70. godišnjica vojnog prevrata i demonstracija 27. marta 1941. koje su u Beogradu izbile protiv pristupanja zemlje Trojnom paktu sa nacističkom Nemačkom na čelu. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić otvorio je juče u Arhivu Srbije izložbu...

Nastavak na Danas...

Na strani pobede, pravde i ponosa

Izvor: Politika, 27.Mar.2011

U Arhivu Srbije juče otvorena izložba „Antifašizam - istorijski izbor: Srbija 27. marta 1941”..Oni koji 27. mart 1941. osporavaju kao veliki datum naše istorije veruju danas da bi Srbi mnogo manje stradali da su se priklonili Trojnom paktu, ali je izvesno da bi, umesto na strani pobede, pravde...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.