Promena načina glasanja u CEFTA u interesu svih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2017, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promena načina glasanja u CEFTA u interesu svih

U ovom trenutku ne traje ni jedan spor Srbije sa zemljama članicama CEFTA, ali se svake godine pojave neke prepreke koje zemlju navode da zaštiti svoju proizvodnju, kaže za Tanjug ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Zbog toga, ističe Ljajić, želja Srbije je da se izmeni mehanizam i način glasanja u CEFTA, jer je to, ističe, u interesu svih zemalja članica ove organizacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ministar je podsetio da je Srbija ranijih godina, u ovom periodu, imala probleme sa Makedonijom, te da su tada pokretani sporovi i da je cela procedura trajala poprilično dugo.

"To su ad hok sporovi zbog različitih vancarinskih barijera. U ovom trenutku mi nemamo tih barijera, ali svake godine se pojave neka od prepreka koja zemlju uvodi da zaštiti svoju proizvodnju", kaže Ljajić.

Zbog toga, kako bi se ubrzao proces rešavanja sporova, potrebno je promeniti način glasanja u CEFTA, kaže ministar.

"Mi želimo da se izmeni način i mehanizam rešavanja tih sporova. Do sada smo imali mehanizam koji je podrazumevao konsenzus u okviru zajedničkog Komiteta svih država u okviru CEFTA sporazuma. Nikada se nije desilo da jedna država glasa protiv sebe. Mi želimo da to bude mehanizam 'konsenzus minus jedan' tako da se obezbedi efikasan način rešavanja tih sporova, što je u interesu svake od država u okviru CEFTA sporazuma", rekao je Ljajić Tanjugu.

Pregovori Srbije i ostalih članica CEFTA o promeni načina glasanja u ovoj organizaciji, što bi omogućilo da se znatno brže rešavaju određeni problemi, trebalo bi i formalno da započnu u novembru.

Promena načina glasanja omogućila bi da se izbegnu slučajevi poput najnovijeg kada je Hrvatska uvela pravilnik kojim je povećana naknada za kontrolu usklađenosti voća i povrća, a koji je u suprotnosti sa odredbama CEFTA sporazuma i koji je prodrmao i ujedinio region.

Formalna Odluka o započinjanju pregovora o Dodatnom protokolu o unapređenju sistema rešavanja sporova trebalo bi da bude doneta u novembru 2017. godine tokom održavanja CEFTA nedelje, kojom se završava jednogodišnje predsedavanje Srbije ovim Sporazumom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.