Protest radnika Aha Mura Prvi maj iz Pirota

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2015, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika Aha Mura Prvi maj iz Pirota

Inicijativni odbor radnika tekstilne kompanije Aha Mura Prvi maj iz Pirota organizovao je danas protestnu šetnju ulicama grada i okupljanje ispred Opštine Pirot i i zgrade Okruga i najavio miting za ponedeljak u 16 sati na Trgu pirotskih oslobodilaca.

Član Inicijativnog odbora radnika Novica Andrejev kazao je da radnici traže hitan sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije kako bi se rešio status zaposlenih.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Zahtevamo odštetu zbog štetne privatizacije, obmane i nepoštovanja ugovora o radu, poništavanje sporazumnog otkaza ugovora o radu sa Industrijom odeće Prvi maj prilikom prelaska u društvo Aha Mura Prvi maj, pokretanje krivičnih prijava protiv svih odgovornih lica za štetnu privatizaciju, kao i svih koji su firmu doveli u ovakav položaj i da tužilac pokrene postupak protiv N.N. lica", rekao je Andrejev.

Članica Inicijativnog odbora Gordana Pavlov kazala je da već 10 meseci radnici žive bez plate, a od septembra im nisu overene zdravstvene knjižice. "Niko do sada nije pokazao dovoljno sluha za naše probleme. Prinuđeni smo da se za golu egzistenciju borimo na ulicama. Naši zahtevi su socijalne prirode i tražimo da se agonija 1.300 radnika prekine", rekla je Pavlov.

Delegaciju radnika u toku dana primio je predsednik Opštine Pirot Milan Popović, a potom i načelnik Pirotskog okruga Dimitrije Vidanović. Poslovodstvo fabrike se oglasilo pre dva dana i apelovalo na radnike na još malo strpljenja jer se čini sve da se proizvodnja što pre pokrene.

Nakon bankrota Aha Mure, fabrika u Pirotu prestala je da radi u septembru 2014, a rukovodstvo pirotske kompanije je prekjuče saoštilo da je potencijalni investitir iz Turske odustao od kupovine te firme.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Prvi maj: Štrajk umesto investitora

Izvor: B92, 08.Maj.2015

Inicijativni odbor radnika tekstilne kompanije Aha Mura Prvi maj iz Pirota organizovao je protestnu šetnju i okupljanje ispred Opštine Pirot i i zgrade Okruga...Član Inicijativnog odbora radnika Novica Andrejev kazao je da radnici traže hitan sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije kako bi se rešio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.