Prokupački crkveni hor obeležava 25 godina postojanja

Izvor: JužneVesti.com, 14.Feb.2022, 13:16

Prokupački crkveni hor obeležava 25 godina postojanja

Svečanom akademijom prokupačka crkva Sveti Prokopije obeležiće 25 godina postojanja i rada hora, kao i krsnu slavu Sretenje gospodnje crkvenog hora. Tim povodom episkop niški Arsenije služiće večernju službu i svetu arhijerjsku liturgiju 14. i 15. februara u hramu Svetog Prokopija.

Za obeležavanje 25 godina rad crkvenog hora, gosti Prokuplja biće hor Sveti kralj Vladslav iz crkve Svetog Prokopija iz Dvorova kod Bjeljine iz Republike Srpske.

Pre 25 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << uz blagoslov i na inicijativu Patrijarha srpskog Irineja, tada episkopa niškog koji je pisanim aktom obavezao crkvene opštine da osnuju crkvene horove, tada protojerej prokupačke crkve Lazar Barać na dan Sretenja gospodnjeg organizuje hor, a u formiranju mu je pomogao Dirigent Pavle Pavlović horovođa – objašnjavaju u prokupačkoj crkvi.

Ističu da je značaj crkvenog hora ogroman i da ima jednu vrstu misionarske funkcije, jer ljubav prema crkvenoj pesmi ljude povezuje sa verom i pravoslavnom crkvom.

U čast obeležavanje četvrt veka prokupačkog crkvenog hora, Grad je štampao brošuru u kojoj su opisani počeci nastajanja i rad hora.

Crkveni hor pored obaveznih nedeljnih i prazničnih liturgija učestvuje u gotovo svim važnijim manifestacijama Grada, a često gostuju i na raznim manifestacijama širom Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Srpska čitaonica u Irigu obeležila Krsnu slavu i jubilej

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022

Srpska čitaonica u Irigu obeležila je svoju Krsnu slavu Svetog Trifuna i svoj jubilej 180 godina svog rada i postojanja. Sastavni deo programa bilo je i proglašenje počasnog člana Čitaonice kao u tradicionalno dodeljivanje nagrade "Luča"...Srpska čitaonica u Irigu obeležila je na dan Svetog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.