Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2018, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kamerunu danas predsednički izbori

U Kamerunu su danas otvorena birališta za predsedničke izbore u zemlji pogođenoj nemirima poslednjih meseci, javila je agencija Frans pres.

Na izborima se očekuje pobeda dosadašnjeg predsednika Pola Bije (85) na vlasti od 1982. godine, koji se kandidovao za sedmi mandat.

Za predsedničko mesto bori se sedam kandidata. Glasanje se odvija u napetoj atmosferi.

U severozapadnom i jugozapadnom delu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kameruna gotovo su svakodnevni sukobi pripadnika snaga bezbednosti i separatističkih oružanih grupa koje traže ponovno uvođenje anglofone države Kamerun koja je na kratko bila između dva Svetska rata pod mandatom Velike Britanije.

Kamerun je bio nemačka kolonija sve do Prvog svetskog rata, posle čega je podeljen između Francuske i Britanije. Francuski Kamerun je postao nezavisan 1960. godine, a 1961. se ujedinio sa britanskim delom Kameruna.

Anglofoni deo Kameruna traži veću autonomiju i smatra se marginalizovanim u odnosu na frankofoni deo. Anglofoni deo stanovništva Kameruna čini jednu petinu od 25 miliona stanovnika te zemlje.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.