Musavi i dalje otkriva izborne prevare

Izvor: RTS, 05.Jul.2009, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Musavi i dalje otkriva "izborne prevare"

Objavljen novi izveštaj o neregularnostima minulih predsedničkih izbora u Iranu. Opozicioni lider Musavi optužio Ahmadinežada da je koristio državna sredstva tokom kampanje i da je delio novac kako bi obezbedio glasove siromašnnih.

Iranske vlasti su saopštile da su pustile iz pritvora grčkog novinara koji je za "Vašington Tajms" pokrivao predsedničke izbore u Islamskoj Republici, javila je iranska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << državna televizija.

"Zbog humanitarnih napora koje je učinio iranski izaslanik u Grčkoj, grčki novinar je danas oslobođen", izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Hasan Kaškavi za državnu televiziju, a preneo Rojters.

Iranska novinska agencija Fars izvestila je 23. juna da je grčki novinar Jason Atanasijadis uhapšen u Teheranu po optužbi za "ilegalno delovanje".

Iranske vlasti su tada saopštile da je Atanasijadis uhapšen, jer je prekoračio trajanje vize i ostao duže u Iranu.

Opozicioni iranski predsednički kandidat Mirhusein Musavi objavio je novi izveštaj na 25 stranica o "neregularnostima" i "prevarama" na izborima na kojima je pobedio dosadašnji šef države Mahmud Ahmadinežad.

U izveštaju objavljenom na internet sajtu Musavijevog izbornog štaba, Ahmadinežad je optužen da je uveliko koristio državna sredstva tokom izborne kampanje, kao i da je delio novac kako bi, pored ostalog, obezbedio glasove siromašnijih slojeva stanovništva.

U izveštaju se osuđuje i pristrasno ponašanje ministarstva unutrašnjih poslova, zaduženog za organizovanje izbora, kao i Saveta čuvara Islamske revolucije, koji je nadgledao izborni proces, jer obe institucije kontrolišu Ahmadinedžadove pristalice.

Prema tom izveštaju, Savet čuvara Islamske revolucije otvoreno je podržavao Ahmadinežada i pre i tokom izborne kampanje.

Prema zvaničnim rezultatima, Ahmadinežad je pobedio na predsedničkim izborima sa 63 odsto glasova, odnosno 24,5 miliona glasova.

Istovremeno, jedna grupa verskih reformatora protestovala je zbog rezultata izbora održanih 12. juna kritikujući način na koji je Savet čuvara Islamske revolucije potvrdio konačne rezultate.

Savet čuvara, koji ima 12 članova, među kojima je i portparol vlade Golamhosein Elham, zadužen je da nadgleda izbore i potvrdi konačne rezultate.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Musavi opet protestuje

Izvor: Radio 021, 05.Jul.2009

Opozicioni iranski predsednički kandidat Mirhosein Musavi objavio je novi izveštaj na 25 stranica o "neregularnostima" i "prevarama" na izborima na kojima je pobedio dosadašnji šef države Mahmud Ahmadinedžad. U izveštaju objavljenom na sajtu Musavijevog izbornog štaba, Ahmadinedžad je optužen...

Nastavak na Radio 021...

Musavi objavio novi izveštaj o izbornim nepravilnostima

Izvor: Blic, 05.Jul.2009

Opozicioni iranski predsednički kandidat Mir Hosein Musavi objavio je novi izveštaj o neregularnostima na izborima na kojima je pobedio Mahmud Ahmadinedžad.....U izveštaju na 25 stranica objavljenom na internet sajtu Musavijevog izbornog štaba, Ahmadinedžad je optužen da je uveliko koristio državna...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.