Danas predsednički izbori u Poljskoj, test za Dudu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2020, 08:17

Danas predsednički izbori u Poljskoj, test za Dudu

U Poljskoj se danas održavaju predsednički izbori, koji mnogi vide kao važan test ne samo za aktuelnog šefa države Andžeja Dudu već i za vladajuću konzervativnu Stranku prava i pravde.

Na izborima učestvuje 11 kandidata, a rezultati se očekuju u sredu. Ako nijedan kandidat ne dobije više 50 odsto glasova, drugi krug sa dvojicom najbolje plasiranih biće održan 12. jula.

Duda je obećao da će, ako osvoji drugi mandat, raditi na povećanju životnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << standarda Poljaka na nivo Zapadne Evrope i očuvanju tradicionalnih vrednosti, prenosi AP.

"Prioritet će biti izgradnja prosperitetne i moderne države sa modernom ekonomijom, ali i zaštita poljske porodice zasnovane na tradiciji", poručio je on na poslednjem predizbornom skupu.

Dudin najveći rival je gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskovski, kandidat opozicione centrističke proevropske Građanske platforme, koji veruje da su izbori prilika za obnovu ustavnih normi i poboljšanje odnosa sa EU.

On je na završnom skupu rekao da su izbori važna šansa koja se ukaže jednom u nekoliko decenija. Najavio je i da je spreman da sarađuje sa vladom o nacionalnim pitanjima.

"Ali neću dozvoliti pokušaje kršenja Ustava ili vladavine prava", rekao je on.

Prema poslednjim anketama, Duda (48) ima podršku 40 odsto birača, dok Trzaskovskog (48) podržava manje od 30 odsto građana.

Politički novajlija na izborima je nezavisni kandidat, novinar i TV lice Simon Holovnija koji je privukao entuzijaste, osvojio bi, prema anketi oko 10 odsto glasova.

Predsednički izbori bili su zakazani za 10. maj ali su zbog epidemije korona virusa odloženi za 28. jun.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.