Umesto poklona za razrednu, novac ide ugroženima

Izvor: Politika, 20.Maj.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto poklona za razrednu, novac ide ugroženima

Maturanti Gimnazije iz Ivanjice opozvali darove za profesore, učenici „Drvo art” škole iz Beograda traže smeštaj za drugare iz Obrenovca, a đaci Desete beogradske gimnazije pune kombije pomoći

Devedeset maturanata iz četiri odeljenja Gimnazije iz Ivanjice odreklo se proslave poslednjeg dana školovanja i kupovine poklona razrednim starešinama. Taj novac, namenjen za matursko veče i darove, uplatiće na vladin račun za ugrožene od poplava.

Jedan deo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od oko 80.000 dinara, iskoristili su da tokom jučerašnjeg dana kupe pelene, hranu za decu, vodu, konzerviranu hranu, koje su odneli u lokalni Crveni krst. Akciju prikupljanja pomoći preduzeli su odmah po pristizanju prvih vesti o katastrofalnim posledicama prirodne nepogode koja je zadesila Srbiju.

Kako kaže direktor gimnazije Duško Parezanović, matura je zakazana za 30. maj i neće biti otkazana osim ako Ministarstvo prosvete ne donese neku drugu odluku.

– Đaci su slavlje organizovali početkom drugog polugodišta i već platili proslavu, u tri rate od po 750 dinara. To je ujedno veče kada se okupljaju svi jubilarci, đaci koji su nekada pohađali gimnaziju, tačnije obeležava se pet, 10 i 20 godina od maturiranja. Međutim, današnja generacija je rešila da proslavu učini skromnijom i odrekla se takođe već prikupljenog novca. Ta sredstva će biti predata onima kojima su potrebnija – pojasnio je Parezanović, direktor Gimnazije iz Ivanjice.

U beogradskoj Srednjoj tehničkoj školi „Drvo art”, učenici nižih razreda u kojima su i njihovi drugari koji su evakuisani iz Obrenovca odmah su se organizovali da pomognu. Interesantno je da, kako kaže direktorka škole Zorica Đoković, ti đaci nisu želeli da o tome govore za medije.

– Deca su insistirala da informacija ostane u okviru škole. Njihova želja je da ne povrede osećanja drugara koji su napustili dom usled vodene stihije. Rekli su mi: „Direktorka, nama je važno da znate vi i mi. Ne želimo da o tome govorimo za medije. Jer, šta ako naši drugari to pročitaju i prepoznaju se? Možda će da budu povređeni, a mi to ne želimo” – prenela nam je direktorka Đoković reakciju svojih đaka.

Zato učenici „Drvo arta” u tišini kopiraju udžbenike, traže smeštaj u Beogradu, među sobom, da ponude „kolegama iz klupe” da nesmetano pohađaju nastavu do kraja školske godine.

Slično je i među đacima Desete beogradske gimnazije. Posle prvog dana poplava oni prikupljaju hranu, garderobu i ostale potrepštine za svoje drugare koji potiču iz poplavljenih oblasti, u neprestanom su kontaktu sa svima koji su evakuisani na levu obalu Save i sada se nalaze u Jakovu i Progaru. Tokom prethodna dva dana sakupili su nekoliko kombija pomoći. Volontiraju u obližnjoj Kombank areni, pojedinci su volonteri Crvenog krsta... Prema rečima zaposlenih u Desetoj beogradskoj gimnaziji, ni ovi đaci nisu bili raspoloženi da daju izjave novinarima, jer smatraju da je važnije to što pomažu, a ne da govore o tome.

A. C.

objavljeno: 21.05.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.