Ove zime nas očekuje nestašica struje?

Izvor: NaDlanu.com, 08.Jun.2014, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove zime nas očekuje nestašica struje?

Ukoliko se najvažniji poplavljeni kopovi ne osposobe, Srbija će ove zime imati manjak struje, kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Proizvodnja u Kolubari povećana je na zadovoljavajući nivo za ovo doba godine, a iz EPS-a poručuju da se trenutno isušuje basen Veliki Crljeni i da stručnjaci iz inostranstva još analiziraju stanje u Tamnavskom basenu.

To što Srbija više ne uvozi struju, ni izbliza >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << ne znači da se energetska situacija stabilizovala. Naprotiv. Što se poplavljeni kopovi budu brže isušivali, to će verovatnoća za kupovinu tuđe struje biti manja.

"Ako bi posmatrali sadašnju proizvodnju uglja mi bi sigurno imali manjak struje u zimskom periodu", rekao je ministar energetike Aleksandar Antić.

U rudarskom basenu Kolubara sada se proizvodi 45 hiljada tona uglja dnevno, što je polovina redovne proizvodnje. Obrenovački TENT može da računa na koliko-toliko normalan rad u letnjim uslovima. Hitno se isušuje kop Veliki Crljeni. Taj posao trajaće mesecima.

"U ovom trenutku činimo sve da osposobimo kop Veliki Crljani koji bi mogao da nam da 25 hiljada tona dnevno i tamnavski kop koji bi nas stabilizovao", kaže Antić.

A krucijalni Tamnavski kop veći je od Vlasinskog jezera, jer leži u neverovatnih 200 miliona kubika vode. Trenutno nema prognoze kada bi mogao da bude u funkciji.

"Pregovaramo sa stranim stručnjacima kako to da rešimo oni su danas na terenu analiziraju i tek kada daju svoje mišljenje znaćemo kada bi mogli da računamo na njegovo funkcionisanje", kaže Aleksandar Obradović v.d. direktora EPS-a.

Srbija se priprema i za razgovore sa Evropskom energetskom zajednicom da bi, u slučaju najgoreg scenarija, mogla da računa na pozajmice koje bi se vraćale sledećeg leta.

Izvor: B92

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.