Antić: Hitno osposobiti kopove

Izvor: Blic, 08.Jun.2014, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Hitno osposobiti kopove

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da najvažniji kopovi moraju što pre da se osposobe, jer bi Srbija u suprotnom mogla ove zime da ima manjak struje.

Antić je za TV B92 rekao da to što Srbija više ne uvozi struju ne znači da se eneretska situacija stabilizovala. On je podvukao da, što se brže budu isušivali poplavljeni kopovi, to će verovatnoća za uvoz struje biti manja.

Proizvodnja u Kolubari povećana je na zadovoljavajući nivo za ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doba godine, a iz EPS-a poručuju da se trenutno isušuje basen Veliki Crljeni i da stručnjaci iz inostranstva još analiziraju stanje u Tamnavskom basenu.

- Ako bi posmatrali sadašnju proizvodnju uglja, sigurno bi imali manjak struje u zimskom periodu - rekao je Antić.

U rudarskom basenu Kolubara sada se proizvodi 45.000 tona uglja dnevno, što je polovina redovne proizvodnje, prenosi ova televizija. Obrenovacki TENT može da računa na koliko-toliko normalan rad u letnjim uslovima. Hitno se isušuje kop Veliki Crljeni. Taj posao trajaće mesecima.

- U ovom trenutku činimo sve da osposobimo kop Veliki Crljani koji bi mogao da nam da 25.000 tona dnevno i tamnavski kop koji bi nas stabilizovao - rekao je Antić.

V.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović izjavio je za B92 da je krucijalni Tamnavski kop veći od Vlasinskog jezera, jer leži u 200 miliona kubika vode, međutim, trenutno nema prognoze kada bi mogao da bude u funkciji.

- Pregovaramo sa stranim stručnjacima kako to da rešimo oni su danas na terenu, analiziraju i tek kada daju svoje mišljenje znaćemo kada bi mogli da računamo na njegovo funkcionisanje - izjavio je Obradović.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hitno osposobiti najvažnije kopove

Izvor: Akter, 08.Jun.2014

Aleksandar Antić izjavio je danas da najvažniji kopovi moraju što pre da se osposobe, jer bi Srbija u suprotnom mogla ove zime da ima manjak struje

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.