Eksplozija u hemijskom postrojenju u Teksasu neizbežna

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2017, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija u hemijskom postrojenju u Teksasu neizbežna

Hemijskom postrojenju "Arkema" u Krozbiju u Teksasu preti eksplozija ili požar u naredih šest dana zbog poplava.

Kako je rekao direktor tog postrojenja Ričard Rou, ne postoji način da se spreči eksplozija ili požar zbog velike količine vode. Rashladni sistem fabrike koja proizvodi organske perokside za industriju plastike i gume propao je zbog katastrofalnih poplava koje su usledile nakon što je Teksasom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << protutnjio uragan Harvi.

Svi stanovnici u rasponu oko dva i po kilometara od "Arkeme" evakuisani su, saopštili su lokalni zvaničnici. Fabrika je ostala poplavljena i bez struje je od nedelje, saopštila je kompanija.

"Situacija u Krozbiju je postala veoma ozbiljna. Nema trenutne pretnje, ali opasnost od hemijske reakcije koja će dovesti do požara i/ili eksplozije je stvarna", dodaje se.

Stradala šestočlana porodica iz Hjustona

Broj potvrđenih žrtava u poplavama u Teksasu porastao je na 22, nakon što su vlasti pronašle potopljeni kombi sa šestočlanom porodicom iz Hjustona. U kombiju je bilo četvoro dece, dok su tela dve odrasle osobe pronađena u vodi. Veruje se da su stradali kada je bujica odnela vozilo sa mosta, saopštile su vlasti.

"Nažalost, izgleda da se ostvaruju naše najcrnje misli", izjavio je šerif teksaškog okruga Haris, Ed Gonsales.

Iako se situacija u Hjustonu popravlja, katastrofalna oluja je sada prešla na granicu Teksasa i Luizijane. Gradovi Bomont i Port Artur u Teksasu imali su problema sa rastućim nivoom poplava, a tamošnje vlasti su aktivno radile na evakuaciji stanovnika.

Kada je reč o najvećem delu područja oko Hjustona, prognostičari kažu da su padavine skoro pa gotove i da se voda već vraća u korita. "Imamo dobru vest. Nivo vode pada prvi put u sedam dana", izjavio je jedan meteorolog u okrugu Haris.

Savezne i lokalne agencije javile su danas da su spasile više od 13.000 osoba iz Hjustona i okolnih mesta na jugoistoku Teksasa, a otvorena su i nova skloništa za evakuisane građane zbog oluje Harvi.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Eksplozija ili požar neizbježni u hemijskom postrojenju u Teksasu

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Avg.2017

HJUSTON - Hemijskom postrojenju "Arkema" u Krozbiju u Teksasu prijeti eksplozija ili požar u naredih šest dana zbog ozbiljnih poplava...Kako je rekao direktor tog postrojenja Ričard Rou, ne postoji način da se spriječi eksplozija ili požar zbog velike količine vode...Rashladni sistem, koji proizvodi...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.