Zukorlić traži ostavku ili smenu ministra vera

Izvor: Blic, Tanjug, 25.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić traži ostavku ili smenu ministra vera

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, zatražio je danas da ministar vera Srbije Bogoljub Šijaković podnese ostavku zbog, kako se navodi, uvreda i kleveta iznetih u saopštenju tog ministarstva na račun i povodom posete reis-ul-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafe Cerića Sandžaku.



U saopštenju sa vanredne sednice Mešihata, koje je potpisao Zukorlić, navodi se da ukoliko Šijaković ne podnese ostavku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mešihat traži da on bude smenjen.

Mešihat traži i od predsednika Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića da se ograde od pomenutog stava Ministarstva vera, a u cilju, kako se dodaje, ublžavanja osećanja povređenosti pripadnika islama od predsednika vlade Srbije se očekuje javno izvinjenje.

"Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje i odlučno odbacuje vređanje i klevetanje najvišeg autoriteta muslimana na Balkanu od strane Ministarstva vera. Ovakav stav jasno ilustruje odnos državnih organa prema muslimanima u Srbiji koji je rezultirao aktivnim napadima na autonomnost i ravnopravnost Islamske zajednice", kaže se u saopštenju.

Šijakovićeva ostavka se traži s obrazloženjem da, nakon ovog "skandaloznog čina", on više ne može biti faktor uspostavljanja dobrih odnosa između države i verskih zajednica.

Mešihat je od bošnjačkih ministara i narodnih poslanika tražio da, do ispunjenja ovih zahteva, preispitaju svoje učešće u Vladi i Skupštini Srbije.

"Ukoliko se nadležni državni organi prema ovim zahtevima budu neodgovorno ophodili, Mešihat će prekinuti saradnju sa Ministarstvom vera", ukazuje se u saopštenju Mešihata dostavljenom na adresu svih nadležnih institucija i medija.

Vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić boravio je u poseti šest opština Sandžaka od 18. do 20. maja i tom prilikom izjavio da se na delu uverio da se u Srbiji i Sandžaku krše ljudska i verska prava muslimana.

Ministarstvo vera je tim povodom u petak saopštilo da je "kontroverzni" Cerić "uputio vrlo preteće i uvredljive poruke Srbiji" i da zbog toga nije dobrodošao gost, a sutradan je takav stav u značajnoj meri revidiran s napomenom da je prvo saopštenje protumačeno "netačno i zlonamerno" u javnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.