Završena rasprava, sutra o drumskom prevozu

Izvor: Studio B, 27.Jul.2015, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava, sutra o drumskom prevozu

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas objedinjenu načelnu raspravu o devet zakona, među kojima je i Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Sednica će biti nastavljena sutra raspravom o predlozima zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju i o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

U današnjoj raspravi, poslanici vladajuće koalicije su naveli da je cilj Predloga zakona o načinu određivanja maksimalnog broja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zaposlenih u javnom sektoru da broj administarativnih radnika odgovara ekonomskoj moći države.

Opozicija smatra da zakon neće sprečiti partijsko zapošljavanje koje će se nastaviti i najavljuje da neće glasati za predložene zakone.

Izmene zakona o javnim nabavkama, naveli su poslanici vladajuće koalicije, predložene su kako bi taj postupak bio još brži i efikansiji i niko neće moći ni u jednom trenutku da ucenjuje ni naručioca javnih radova niti izvođača javnih radova.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, obrazlažući poslanicima Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, rekla je da on treba da omogući da se troškovi svedu u održive okvire sa optimalnim brojem zaposlenih u javnom sektoru, i unapredi efikasnost javne uprave.

"Ovo nije zakon o lineralnom smanjivanju zaposlenih svugde, u svakoj organizaciji i državnom organu", rekla je Udovički, navodeći da se zakonom omogućavaju nova zapošljavanja bez dobijanje dozvole sve dok je to u okviru maksimalnog broja zaposlenih.

Predloženim zakonom, navela je ona, predviđene su i stimulativne otpremnine s tim što se sužava prostor za zloupotrebu javnih sredstava.

Udovički je rekla da Predlog zakona o Registru zaposlenih u javnom sektoru treba da omogući praćenje naročito zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, a uređuje prikupljanje i obradu podataka zaposlenih u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

"Ovaj registar se zasniva na samoprijavljivanju od strane korisnika javnih sredstava", kaže Udovički.

Poslanici su razmotrili i Predlog zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Srbije, Predlog zakona o obavljanju plaćaja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost, kao i izmene zakona o javnom dugu i o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.