Završena rasprava, sutra glasanje

Izvor: B92, 17.Okt.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava, sutra glasanje

Beograd -- Skupština Srbije završila je večeras raspravu o amandmanima na rebalans državnog budžeta za 2011, a nastavak se očekuje sutra.

U utorak će se razmotriti izmene zakona o javnom dugu i o porezima na imovinu posle čega bi trebalo da glasa o tim zakonima.

Početak te rasprave je u dva navrata odlagan, jer Odbor za finansije, koji je, takođe, trebalo da raspravlja o amandmanima, nije imao kvorum za rad.

Podršku rebalansu, na koji je podneto blizu 90 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << amandmana, najavile su sve stranke vladajuće većine, uključujući Ligu socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, pošto je Vlada Srbije prihvatila amandman SVM.

Tim amandmanom se traži da se dug pokrajinskom Fondu za kapitalne investicije od osam milijardi dinara isplati u tri jednake rate, zaključno sa 1. decembrom.

SVM i LSV su bile nezadovoljne realizacijom sredstava koja su iz budžeta namenjena Vojvodini i podršku predloženom rebalansu uslovljavale usvajanjem tog amandmana.

Stranke opozicije kritikovale su predloženi rebalans, a LDP, koja je u prethodnom periodu u više navrata "pripomogla" usvajanju pojedinih zakona, smatra da je taj akt posledica nemoći i neodgovornosti onih koji vode Srbiju i da se njime troši poslednji novac države.

Predloženi rebalans budžeta predviđa budžetski deficit od 142,7 milijardi dinara, prihode od 707,34 milijarde dinara, a rashode od 850,91 milijarde dinara.

Poslanici bi trebalo da pretresu i amandmane na predložene izmene zakona o javnom dugu, o porezima na imovinu i o obaveznom osiguranju u saobraćaju.

Porez na imovinu se, prema predloženim izmenama, neće povećavati u 2012. godini, dok će se usvajanjem izmena Zakona o javnom dugu omogućiti dugoročno zaduživanje lokalnih samouprava za finansiranje infrastrukturnih projekata.

Izmenama Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju predviđeno je odlaganje početka rada Garantnog fonda najkasnije do 30. juna 2012. godine. Na te zakonske predloge je podneto ukupno desetak amandmana.

Rasprava je tokom dana bila u dva navrata odložena, zbog nedostatka kvoruma, jer nije došao jedan član odbora iz Ujedinjenih regiona Srbije Branislav Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.