Završena rasprava o zakonu o udžbenicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2009, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o zakonu o udžbenicima

BEOGRAD - Poslanici republičkog parlamenta završili su danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima, čime je okončana rasprava u pojedinostima o setu zakona iz oblasti obrazovanja.

Poslanici su sednicu nastavili raspravom o amandmanima na Predlog zakona o uređenju prostora i izgradnji.

Taj zakonski akt, na koji je podneto oko 170 amandmana, predviđa legalizaciju objekata koji su izgrađeni bez građevinske dozvole do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 13. maja 2003. godine.

Tokom rasprave u pojedinostima o Predlogu zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima, ministar prosvete Žarko Obradović je precizirao da je ministarstvo od 43 podneta amandmana prihvatilo 11.

On je naveo da je predloženi akt na sveobuhvatan način uređuje postupka izdavanja i odobravanja udžbenika, koji će omogućiti ravnopravan položaj na tržištu Zavoda za izdavanje udžbenika i privatnih izdavača, kako i kvalitet udžbenika.

Opozicioni poslanici kritikovali su predložena rešenja, ne umanjujući značaj i potrebu donošenja zakona kojim bi bila uređena oblast izdavanja udžbenika.

Poslanik Nove Srbije Zlata Đerić istakla je da udžbenički kompleti treba da budu znatno manjeg obima, kako bi se deca rasteretila, jer sve veći broj mališana ima probleme u vezi sa kičmenim stubom, zbog tereta đačke torbe koju svakodnevno nose.

"Cilj nam je obrazovano i zdravo dete, a ne osakaćeno zbog svakodnevnog tereta", naglasila je Đerićeva i dodala da je neophodno preispitati potrebu postojanja radnih svesaka.

Zoran Šami, napomenuvši da sadržaj udžbenika ima izuzetan uticaj na formiranje svesti dece, naglasio je da se mora sprovesti stroga kontrola njihovog sadržaja kojim će se mlade generacije usmeriti da poštuju i vole svoju zemlju.

On je ocenio da udžbenike, bez obzira da li su u pitanju knjige na jeziku nacionalnih manjina ili većinskog naroda, treba da odobrava ministar prosvete, pri čemu za udžbenike na jeziku nacionalnih manjina treba da zatraži mišljenje nadležnih organa autonomnih pokrajina.

Poslanik LDP Žarko Korać rekao je da će poslanici te stranke podržati predloženi zakon, jer se njim prvi put uređuje oblast koja je bila poprilično haotična u poslednjih 10 godina.

Korać smatra da Ministarstvo prosvete mora ubrzo nakon usvajanja zakona napraviti i kriterijume kvaliteta udžbenika, od kojih u velikoj meri zavisi kvalitet nastave.

Poslanici SRS ocenili su da je bilo neophodno u tekstu zakona što preciznije regulisati položaj i zaštitu autora udžbenika, kako ne bi bili u podređenom položaju u odnosu na izdavače.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završena rasprava o obrazovanju

Izvor: RTS, 24.Jul.2009, 22:50

Skupština Srbije završila raspravu o amandmanina na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Sutra će početi raspravu o amandmanima na Predlog zakona o udžbenicima. Završen pretres u pojedinostima na poslednja dva zakonska predloga iz oblasti pravosuđa...Predsednica Skupštine...

Nastavak na RTS...

Skupština o udžbenicima i nastavnim sredstvima

Izvor: RTS, 25.Jul.2009

Skupština Srbije završila je večeras raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o uređenju prostora i izgradnji, a sednicu će nastaviti sutra razmatranjem amandmana na Predlog zakona o državnom premeru i katastru. Prethodno završena rasprava o udžbenicima. ..Vlada Srbije prihvatila je amandman...

Nastavak na RTS...

Završena rasprava o zakonu o udžbenicima

Izvor: Blic, 25.Jul.2009

Poslanici republičkog parlamenta završili su danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima, čime je okončana rasprava u pojedinostima o setu zakona iz oblasti obarazovanja.....Poslanici su sednicu nastavili raspravom o amandmanima na Predlog zakona o...

Nastavak na Blic...

Besplatni udžbenici do 15. avgusta

Izvor: B92, 25.Jul.2009

Beograd -- Besplatni udžbenici za prvake trebalo bi da se u svim školama u Srbiji nađu do 15. avgusta, najavio je ministar prosvete Srbije Žarko Obradović...Obradović je rekao da "ovaj projekat nije doveden u pitanje zbog svetske ekonomske krize"..."Projekat besplatnih udžbenika za oko 80.000...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.