Besplatni udžbenici do 15. avgusta

Izvor: B92, Beta, 25.Jul.2009, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni udžbenici do 15. avgusta

Beograd -- Besplatni udžbenici za prvake trebalo bi da se u svim školama u Srbiji nađu do 15. avgusta, najavio je ministar prosvete Srbije Žarko Obradović.

Obradović je rekao da "ovaj projekat nije doveden u pitanje zbog svetske ekonomske krize".

"Projekat besplatnih udžbenika za oko 80.000 prvaka koji startuje 1. septembra ove školske godine teče nesmetano i nema nikakvih problema u realizaciji. Mi imamo obezbeđena sredstva zahvaljujući činjenici da je deo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredstava obezbeđen u budžetu Srbije i deo sredstava će preuzeti Izvršno veće Vojvodine i grad Beograd. A projekat podržavaju i gradonačelnici Čačka i Jagodine", naveo je on.

Ministar prosvete je rekao da je približna vrednost kompleta oko 3.400 dinara.

"Reč je o velikom broju različitih knjiga i različitim cenama tih knjiga. S obzirom da su učitelji nižih razreda imali pravo da biraju, oni su izabrali ono što je po njihovom mišljenju kvalitet", naveo je on.

Za ovaj projekat je rebalansom republičkog budžeta predviđeno 120 miliona dinara.

Obradović je kazao da bi do kraja meseca trebalo da se zna broj knjiga i koja će biti njihova cena, kao i tačan broj prvaka.

On je dodao da ugovori sa izdavačima još nisu potpisani, ali da nema problema sa njihovim sadržajem.

"Ima deset izdavača koji imaju veliki broj kompleta i oni treba da se izjasne da li te knjige imaju ili nemaju i koje im je vreme potrebno da bi to završili", naveo je ministar prosvete.

Prema njegovim rečima, period od 15. avgusta do 1. septembra biće iskorišćen za to da se isprave eventualne nepravilnosti u raspodeli besplatnih udžbenika.

Skupština o Zakonu o udžbenicima

Skupština Srbije završila je raspravu o amandmanima na zakon o udžbenicima, čime je okončana rasprava u pojedinostima o setu zakona iz obrazovanja.

Ministar prosvete je rekao da će Predlog zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima usmeriti buduće generacije da vole i poštuju svoju zemlju i promovišu njene vrednosti. On je dodao da će praksa pokazati vrednost zakona, jer će njime biti uređen sistem izdavanja udžbenika.

"Ako bude problema, promenićemo zakon", poručio je Obradović.

U raspravi o amandmanima na zakon, poslanica Nove Srbije Zlata Đerić zatražila je da se broj udžbenika u školama smanji i da se učenici rasterete prekomernog broja knjiga, da ne bi imali problema s kičmom zbog svakodnevnog tereta koji nose na leđima.

"Nama treba obrazovano i zdravo dete, a ne osakaćeno dete", rekla je Đerićeva.

Ona je dodala da bi pored toga trebalo prokontrolisati i sadržaj udžbenika i utvrditi način na koji će deca putem knjiga biti upoznata sa nacionalnim interesima.

Predlogom zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima prvi put će biti izjednačen status privatnih izdavača i državnog Zavoda za izdavanje udžbenika.

Poslanici parlamenta sinoć su završili raspravu o amandmanima na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Predlogom zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđeno je da na kraju osmog razreda osnovne škole učenici polažu završni ispit. Nakon polaganja "male mature" učenici će dobiti potvrdu o stečenom osnovnom obrazovanju.

Na taj predlog zakona je podnet 201 amandman, a ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao je da je Vlada Srbije prihvatila 54 amandmana svih poslaničkih grupa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.