Završena rasprava o svim tačkama

Izvor: S media, 18.Nov.2010, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o svim tačkama

Poslanici Skupštine Srbije iscrpeli su večeras u Beogradu sve tačke dnevnog reda treće sednice jesenjeg zasedanja o kojima će se izjasniti u utorak, 23. novembra od 11 sati.

Pretresom amandmana na zakonske predloge koji se odnose na zaduživanje države kod komercijalnih banaka, poslanici su završili razmatranje u načelu i pojedinostima svih 36 zakonskih predloga i drugih akata treće sednice, koja je počela 14. oktobra.

Tokom rasprave o zaduživanju Srbije kod >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 10 komercijalnih banaka, koje će državu kreditirati sa ukupno 250 miliona evra radi finansiranja budžetskog deficita, uglavnom su se javljali poslanici Srpske aradiklne stranke (SRS) koji su ocenili da je neprihvatljivo da se država dodatno zadužuje pod nepovoljnim okolnostima, te da je to "vodi u bankrot i sunovrat".

Poslanici SRS su naveli da nijedna država iz krize nije izašla zaduživanjem i predložili da se novac od kredita, umesto za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje duga, upotrebi za kapitalnu potrošnju.

Radikali su zatražili i da taj zakonski predlog stupi na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku", a ne narednog, kao što je predloženo.

To je Vlada Srbije odbila navodeći da je zbog potrebe finansiranja budžetskog deficita i refinansiranja duga potrebno zaključiti ugovore o kreditu u 2010.

Poslanici SRS su kritikovali i davanje garancija za zaduživanje nacionalnog avio prevoznika "Jat ervejz" u iznosu od 51,5 miliona evra navodeći da bi vlada trebalo da se rukovodi ekonomskim interesima, a ne da daje garanciju za tu kompaniju koja će "pasti na teret" budućih generacija.

Parlamentarci su ranije danas završili raspravu u pojedinostima i o predloženim zakonima o transportu opasnog tereta i zadužbinama i fondacijama.

Šef protokola podneo ostavku

Šef protokola Skupštine Srbije Vojislav Glišić rekao je danas da je ponudio ostavku zbog loše organizacije te službe i negodovanja pojedinih poslanika i javnosti zbog izložbe portreta predsednika parlamenta u Domu Narodne skupštine koju je organizovao.

On je novinarima u Skupštini rekao da će o ostavci još razgovarati sa nadležnima u parlamentu.

Izložba 34 portreta predsednika parlamenta od 1920. do danas izazvala je negodovanje pojedinih poslanika i javnosti zbog 26 slika koje je uradio akademski slikar iz Sombora Dragan Stojkov.

Na pitanje novinara zašto nije bilo tendera za izložbu portreta predsednika skupštine koja je polovinom oktobra postavljena u Domu Narodne skupštine, Glišić je rekao da se tenderi za umetnička dela ne raspisuju i da je predvidjen "pregovarački postupak".

Kako je naveo, pregovori su obavljeni uz skupštinsku komisiju i kasnije objavljeni u Službenom glasniku.

On je naveo da je za svaki od 26 portreta plaćeno po 1.500 evra i dodao da se "medju umetnicima zna da portreti koštaju i do 2.000 evra".

Glišić je rekao da se komisija za slikara Dragana Stojkova odlučila jer je imao dobre reference, a kako je naveo, konsultovali su i Narodni muzej.

Glišić je kazao da su, prema njegovim saznanjima, samo nekadašnji predsednici parlamenta Nataša Mićić i Tomislav Nikolić nezadovoljni svojim portretima, ali da bi Stojkov verovatno pristao i ponovo da ih naslika.

Poslanici o transportu opasnog tereta

"Verujem da bi ih ponovo naslikao, ako bi oni to zahtevali. Verujem i da, kad bi hteli da poziraju, da bi i to uradio", rekao je Glišić i naglasio da Stojkov to ne bi naplatio.

Kako je rekao, portreti su naslikani na osnovu fotografija, a svako ima svoj subjektivni doživljaj o nekom umetničkom delu.

Prema njegovim rečima, portreti će ostati na istom mestu u Domu narodne skupštine, a biće dopunjeni novim portretima budućih predsednika skupštine.

Tomislav Nikolić, koji je kratko bio predsednik parlamenta, rekao je da bi na zidovima zgrade Skupštine trebalo da stoji nešto važnije od portreta bivših predsednika i da nije zaslužio da se njegov portret uvrsti u izložbu.

On je novinarima kazao da se ne bi usudio da sam izabere slikara koji će raditi portrete.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ostavka zbog izložbe portreta

Izvor: RTS, 18.Nov.2010

Šef protokola Skupštine Srbije Vojislav Glišić ponudio ostavku posle reakcija u javnosti na izložbu portreta predsednika parlamenta od 1920. do danas. ..Posle reakcija javnosti povodom izložbe portreta predsednika parlamenta od 1920. godine do danas, šef protokola Skupštine Vojislav Glišić...

Nastavak na RTS...

Završena rasprava o svim tačkama

Izvor: RTS, 18.Nov.2010

Poslanici Skupštine Srbije iscrpeli su sve tačke dnevnog reda treće sednice jesenjeg zasedanja o kojima će se izjasniti u utorak, 23. novembra. Parlamentarci su ranije završili raspravu u pojedinostima o predloženim zakonima o transportu opasnog tereta i zadužbinama i fondacijama...Skupština...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.