Zanijer posreduje u dijalogu Srba i Albanaca?

Izvor: S media, 22.Apr.2010, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanijer posreduje u dijalogu Srba i Albanaca?

Šef misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji Lamberto Zanijer izjavio je danas u Prištini da je spreman da igra ulogu posrednika u pregovorima izmedju albanske i srpske zajednice u pokrajini.

Bio bi to dijalog na niskom nivou u kome bi bio tražen napredak u odredjenim oblastima, posebno na severu Kosmeta, kazao je ambasador Zanijer u intervjuu britanskoj medijskoj kući Bi-Bi-Si (BBC).

Vlasti u Beogradu i UNMIK su dogovorili, a Savet bezbednosti UN odobrio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sprovodjenje plana o šest tačaka na Kosmetu, ali on nije sproveden ni posle godinu i po dana od usvajanaja.

Šest tačaka, na čijoj primeni je Beograd insistirao, reguliše položaj Srba u sredinama na Kosmetu gde su većina, a odnosi se na policiju, pravosudje, naplatu carinskih taksa, saobraćaja, infrastrukturu i zaštitu srpske kulturne baštine.

Privremene institucije u Prištini su se usprotivile planu koji je podržalo svih 15 članica Saveta bezbednosti UN.

Zanijer je, takodje, izrazio zabrinutost zbog inicijative Prištine za sever Kosmeta, koja, kako je rekao, može da dovede do problema.

Šef UNMIK je, takodje, rekao da odluka Medjunarodnog suda pravde (MSP) o Kosmetu može da iskomplikuje situaciju i izrazio mišljenje da ne znači da će posle nje u pokrajini "biti lakše".

Srbija je zatražila, a Generalna skupština UN u oktobru 2008, podržala da MSP pruži savetodavno mišljenje da li su privremene institucije u Prištini postupile legalno kada su 17. februara te godine jednostrano proglasile nezavisnost južne srpske pokrajine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.