Zajednički kriminalci, zajednički policajci

Izvor: Istinomer.rs, 25.Jun.2010, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednički kriminalci, zajednički policajci

"Ideja je da napravimo regionalni centar za borbu protiv organizovanog kriminala koji bi koordinirao svim kriminalističkim i obaveštajnim informacijama, a što bi pomoglo da držimo situaciju pod kontrolom i da ubuduće idemo ispred kriminalnih akcija." Prilikom potpisivanja Sporazuma sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislavom Karamarkom o policijskoj saradnji srpski ministar policije pomenuo je da se razmišlja o osnivanju regionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Istinomer.rs << centra za borbu protiv organizovanog kriminala. Slučajevi saradnje kriminalaca u regionu, poput likvidacije novinara Iva Pukanića, samo je dokazao da i policije susednih zemalja moraju više da sarađuju.
"Hrvatska je prihvatila ideju o formiranju regionalnog centra za borbu protiv organizovanog kriminala...Očekujem da ćemo se vrlo brzo sastati ministar Karamarko i ja da operativno razradimo kako bi izgledao koncept tog centra, a već su se javljali i drugi iz drugih država koji su zainteresovani za učešće u radu centra" Ipak, centar za borbu protiv organizovanog kriminala bio bi pre svega mesto za razmenu informacija."
Vreme, 01. 04. 2010. godine


Dačić je nakon toga izneo prve detalje u vezi sa formiranjem Centra.
" ".Nadam se da će brzo biti formiran centar. Sedište bi bilo u Beogradu, a mi smo ponudili da na čelu može biti i neko iz druge države."
Beta, 06. 05. 2010. godine


U maju ove godine, Sporazum o policijskoj saradnji je počeo da se primenjuje, a time su se stekli uslovi za konkretnije dogovore o Centru.
"Prvo će biti stvoren pravni okvir, a potom će biti određena i finansijska sredstava za taj centar" U okviru tog centra biće obavljana zajednička procena ugroženosti dve zemlje od organizovanog kriminala."
ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, Tanjug, 07. 05. 2010. godine


"...Dačić i Karamarko su na konferenciji za novinare naveli da će već sledeće nedelje radne grupe policija dveju država početi sa pripremama za donošenje zakonskih akata za formiranje tog centra."
Vlada Srbije, 07. 05. 2010. godine


"Mi vjerujemo da će zajednički Centar za borbu protiv organiziranog kriminala unaprijediti iovako dobru suradnju između hrvatske i srpske policije""
portparol hrvatske policije Krunoslav Borovec, Radio Slobodna Evropa, 07. 05. 2010. godine


Najnoviji događaji sa članovima zemunskog klana, Sretkom Kalinićem i Milošem Simovićem, još jednom su uverili ministra policije Srbije koliki je značaj osnivanja Centra.
".. Spremni smo da svoje baze podataka stavimo u funkciju tog centra - za utvrđivanje identiteta, fotografije, otiske prstiju, DNK tragove... Onda bi se mnogo lakše nalazili oni koji beže iz jedne zemlje u drugu. Takav projekat nije finansijski skup, samo podrazumeva političku volju..."
Večernje novosti, 21. 06. 2010. godine


Istinomer će nastaviti da prati kojom dinamikom će ići ispunjavanje svih preduslova za otvaranje Centra, a početni koraci ka formiranju ovog tela doneli su ministru policije ocenu "radi se na tome."

Nastavak na Istinomer.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Istinomer.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Istinomer.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.