Za ratifikaciju i protiv nje

Izvor: B92, 23.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ratifikaciju i protiv nje

Beograd -- Ministri DS-a sutra na sednici Vlade neće podržati predlog zakona o ratifikaciji energetskog sporazuma s Rusijom, jer ne žele da zakone predlaže tehnička vlada.

Vlada Srbije ponovo će, na zahtev ministara iz DSS-a i Nove Srbije, razmatrati ratifikaciju energetskog sporazuma s Rusijom. Po svemu sudeći, Vlada ni sutra neće usvojiti predlog zakona o ratifikaciji sporazuma, jer ministri iz DS-a ne žele da takav zakon predlaže tehnička vlada, a da ga potvrđuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raspuštena skupština. Radikali ipak očekuju sednicu.

Premijer Srbije i ministri iz njegove kolacije uporno traže da se Vlada ponovo izjašnjava o ratifikaciji energetskog sporazuma. Iako je većina, koju čine ministri iz DS-a i G17 plus, taj predlog odbila pre samo dve nedelje, ministar energetike kaže da je važno da sporazum bude ratifikovan, jer bi bilo neozbiljno da ovaj posao kasni zbog Srbije.

U Demokratskoj stranci najavljuju da ministri te partije ili uopšte neće glasati ili će biti protiv predloga da raspušteni parlament ratifikuje sporazum.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac podseća da je predsednik Srbije Boris Tadić nakon susreta s ruskim ministrom Sergejom Šojguom najavio da će sporazum biti ratifikovan u novom sazivu parlamenta.

Radikali su Skupštini uputili svoj predlog zakona o ratifikaciji sporazuma. Skupštinu čini 126 poslanika i, ako Oliver Dulić, predsednik Skupštine, ne želi da poštuje volju većine, radikali kažu da sednicu može da zakaže jedan od potpredsednika Skupštine. Radikali očekuju punu podršku DSS-a.

"Ja sam pre desetak dana u telefonskom razgovoru pozvao premijera i lidera DSS-a Vojislava Koštunicu da se održi sednica parlamenta. On je ćutao, nikada mi nije odgovorio. On nikada ne odgovori na vreme, ali sam pre dva-tri dana čuo njegovu izjavu da bi to trebalo da se uradi do 11. maja. To bi, valjda, trebalo da znači da ćemo imati tu sednicu", kazao je Nikolić.

Predsednik Skupštine Oliver Dulić ponavlja da ni po Ustavu ni po Poslovniku sednica Skupštine ne može da bude zakazana a da na zasedanje ne pozove predsednik ili zamenik predsednika parlamenta.

"Ustav je veoma jasan u kojim situacijama se sednice zakazuju kada je parlament raspušten. Mislim da je svakome od njih jasno da za to nema zakonske i ustavne mogućnosti. 126 poslanika može da se nađe ispred zgrade i ispod nekog drveta i da donosi koje god odluke hoće, ali one nisu validne i nisu deo pravnog sistema ove zemlje, i mislim i molim da svako to razume. Hajde da se ne igramo sa ovako važnom institucijom kao što je Skupština."

U DSS-u ne žele još da se izjašnjavaju o predlogu radikala. Odluku o daljim koracima doneće posle sednice Vlade Srbije.

DSS optužuje Dinkića za dogovor sa OMV-om

Andreja Mladenović optužio je Mlađana Dinkića da sprečava usvajanje energetskog sporazuma sa Rusijom zbog dogovora da u tom poslu učestvuje i kompanija OMV.

U izjavi dostavljenoj agenciji Beta, portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović je za Dinkića rekao da je napravio koaliciju sa austrijskom firmom OMV i da je "na odborima Vlade tražio da se u energetski sporazum za Rusijom uključi i ta firma".

Stranka G17 plus uzvratila je saopštenjem da je izjava portparola DSS-a još jedna u "nizu laži koje narodnjačka koalicija plasira, kako bi pokušala da prikrije nepostojanje političkog programa te koalicije".

G17 plus i Dinkić nisu protiv energetskog sporazuma sa Rusijom, već se zalažu za njegovo poboljšanje u skladu sa nacionalnim i ekonomskim interesima Srbije, tvrdi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bez rasprave u Vladi o gasnom aranžmanu

Izvor: Blic, 23.Apr.2008

Ministar odbrane i potpredsednik DS Dragan Šutanovac izjavio je juče da ministri te stranke na današnjoj sednici Vlade neće glasati uopšte ili će glasati protiv Predloga zakona o ratifikaciji sporazuma o energetskoj saradnji sa Rusijom.....„Cela priča o energetskom sporazumu sa Rusijom je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.