Vučić da otvori pitanje granica sa Hrvatskom!

Izvor: BKTV News, 11.Feb.2018, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vučić da otvori pitanje granica sa Hrvatskom!"

Analitičar Dušan Proroković izjavio je danas da se očekuje da prilikom posete Zagrebu predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvori pitanje granica, koje se, prema njegovim rečima, u Hrvatskoj već dugo zloupotrebljava u njihovoj unutrašnjoj politici. 

"Hrvatska nije rešila granična pitanja ni sa Slovenijom, sa kojom je u EU, kao ni sa BiH, sa kojom je u pojedinim trenucima imala bolje odnose nego sa Srbijom", ukazao je Proroković za Tanjug i dodao da sumnja da će se rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << o razgraničenju na Dunavu naći u narednim godinama.

Komentarišući atmosferu u Hrvatskoj uoči posete predsednika Srbije, Proroković je istakao da je ona gledano sa srpske strane "rđava" i dodao da se to može povezati sa procesima koji su opterećujući za hrvatsko javno mnjenje, a koji su delimično indukovani neregulisanim odnosima sa susednim državama.

"Ni ranije nije bila sjajna atmosfera, pravili smo se da jeste, zato što smo hteli da slika u našim odnosima sa drugim državama u okruženju bude lepša nego što ona zaista jeste", naglasio je.

Proroković smatra da se Hrvatska nalazi u nezavidnoj poziciji, zbog loših odnosa sa gotovo svim susedima, te da zato ne treba previše očekivati od susreta Vučića sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

"Hrvatska nema normalne tekuće odnose ni sa jednim susedom, osim delimično sa Mađarskom, i u takvoj atmosferi teško je očekivati bilo kakve velike rezultate", objasnio je.

FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Istakao je da Srbija dugo nije potencirala brojna pitanja, od statusa srpske manjine u Hrvatskoj, brojnih problema sa kojima se suočavaju Srbi povratnici, ali i sa određenim spoljnopolitičkim potezima Hrvatske koji su direktno upereni protiv Srbije, poput lobiranja da se prizna takozvano Kosovo.

U jednom trenutku, kada smo počeli sukcesivno da otvaramo pitanje tih stvari, podigla se velika galama u Zagrebu, i sada to do nas dopire mnogo glasnije nego u prethodnom periodu, rekao je Proroković.

On takođe smatra da Vučićev predlog o moratorijumu neće pomoći, jer je hrvatska politika u ovom trenutku u corsokaku.

"Mislim da je hrvatska politička elita precenila sebe, previše pitanja i problema su otvorili u kratkom vremenskom periodu i otuda ova nervoza koja se javlja", zaključio je Proroković.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je građane da sutra i prekosutra, zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, postoji mogućnost otežanog saobraćaja i kretanja u Zagrebu i okolini.

Atmosfera u Hrvatskoj, pred posetu Aleksandra Vučića, i dalje je bez konstruktivnih predloga, a najbizarnije što se danas čulo jeste poziv Zagrepčanima da spuste roletne na prozorima tokom posete predsednika Srbije.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.