Vučić: Ana je dobar čovek, pred njom su TRI zadatka

Izvor: Telegraf.rs, 20.Jun.2017, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ana je dobar čovek, pred njom su TRI zadatka

Odluka Aleksandra Vučića da mandat za sastav Vlade poveri Ani Brnabić neočekivano je izazvala krizu u vladajućoj koaliciji. Da li će Ana Brnabić postati premijerka ili će ovakav izbor mandatara pocepati vladajuću koaliciju, upravo govori na RTS-u predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, njegov najveći neuspeh za prethodne tri godine na mestu premijera je što još nije završen Klinički centar u Nišu, rekao je Vučić gostujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u magazinu "Oko" na RTS.

- Lični neuspeh je što nisam uspeo da odbranim gradonačelnika Beograda, Sinišu Malog. Ličnim, ljudskim neuspehom smatram to što nisam dovoljno čvrsto stao iza Siniše Malog, za koga smatram da je najbolji gradonačelnik Beograda u poslednjih 30 godina, a koji je zapravo kolateralna šteta napada kojima sam pravi cilj bio ja, a ne Mali - naveo je Aleksandar Vučić.

Zbog čega je Vučić izabrao Anu Brnabić za mandatara?

Printkskrin: RTS

- Ona je dobar čovek, ona je neko ko zna kako teško stvari u upravi funkcionišu. Pomoći ću joj na svaki mogući način. Ona je sposobna i vredna žena - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je znao da će joj poveriti mandat onda kada je poklonio knjigu na poslednjoj sednici Vlade koju je vodio kao premijer, Vučić je rekao:

- To je i tada bila moja želja ali nisam znao da li ću imati snage da to predložim, a kamoli da li će to da prođe.

Na pitanje, čega se plašio, kaže: - Odgovora SNS.

Vučić je ispričao kako su glasali na stranačkom odboru, kada je u pitanju izbor Ane Brnabić na mesto premijera:

Foto: Tanjug Rade Prelić/Dragan Kujundžić

- Ja sam iz svešteničke porodice, meni je ovo teško - rekao je jedan član SNS-a na stranačkom odboru, gde je, rekao je Vučić, 6 članova bilo za izbor Ane Brnabić, a troje nije glasalo za nju.

- Rekao sam Draganu Markoviću da se ne slažem sa njegovim izjavama o Ani Brnabić. Molim ga da svoj stav promeni - rekao je Vučić. - Ali, Ana zna kakve je suštinske promene SNS uneo u Srbiju.

Da li je Ana Brnabić imala podršku kolega iz Vlade?

- Kako koga, to je sve što mogu da kažem - odgovorio je Vučić. - Najvažniji zadatak za Anu je rast bruto domaćeg proizvoda, a njen posao je i da završi uspešno sedmu reviziju MMF-a. Tu će joj biti podrška Dušan Vujović, koji će biti u vladi. Najvažnije za Brnabićevu je da poveća rast BDP i poboljša poziciju Srbije na Duing biznis listi - dodao je Vučić.

Foto: Tanjug/AP

- Razgovarao sam o tome i sa Anom i Vujović sasvim sigurno ostaje ministar - otkrio je Vučić.

- Možemo i da imamo 170 glasova, možda bi je podržali i Čanak i Jovanović i još neko. Ali, to ne znači da bi oni sutra podržali i zakone - objasnio je Vučić. - Važno je da mandatar i vlada imaju stabilnu većinu, a ne kratkoročnu podršku - naglasio je on.

Upitan da li će Mali biti šef kabineta Ane Brnabić, Vučić je rekao da ne zna i da je to "njihova stvar".

- Mislite da Siniša Mali treba da bude najsrećiji čovek na svetu što će da bude šef kabineta Ane Brnabić, a ne gradonačelnik? - rekao je Vučić.

- Mnogi bi joj zamerili što je rekla da ste Vi na neki način njen mentor - rekao je voditelj Gorislav Papić.

- Ima žena svoj mozak. Da li joj je želja da ruši mene? Pa naravno da joj to nije želja!

- Ne znam da li će moći da bira sve svoje ljude? Ona već ima ljude koji imaju dobre rezultate. Siguran sam da će Ana da radi dobar posao - naveo je Vučić. - Naše je da budemo na putu EU, ali i da održimo jake veze sa Rusijom i Kinom.

Pred Anom Brnabić tri zadatka

Pred Anom Brnabić su tri ključna zadatka, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i objasnio:

- Da uspešno završi sedmu reviziju MMF, koja nije tako laka. Ulazimo u poslednju fazu donošenja odluke o povećanju plata - rekao je Vučić za RTS.

Tu je, kaže, i očuvanje finansijske discipline, i ne sme da se dogodi da ministri troše više novca nego ranije.

I treći zadatak je popravljanje položaja Srbije na Duing biznis listi.

Takođe je naveo da Ana neće biti njegova marioneta kako se priča, kao i da na sceni vlada licemerje i dvostruki aršini.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRVI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA NA RTS-u: Ana Brnabić je dobar čovek i pomoći ću joj u svemu što je čeka

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u emisiji OKO na RTS 1..Predsednik Aleksandra Vučić pričao je o tome šta je uspeo, a šta ne dok je bio premijer Srbije...- Svakome se čini, ko je radio, da nije dovoljno pokazao, ali mislim da zaista rad donosi napredak, rekao je predsednik na početku emisije...Kako...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.