Izvor: B92, 09.Avg.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voždovac sve bliži novim izborima

Beograd -- Ni dan uoči konstitutivne sednice skupštine opštine Voždovac nema ni nagoveštaja ko bi mogao da formira vladajuću većinu.

Očekuje se da sednica započne verifikacijom mandata čime bi stranke kupile malo vremena za nove pregovore i rok za izbor predsednika opštinske skupštine pomerile do petka. Ipak, čini se da su Voždovčani sve bliže još jednom izlasku na birališta.

Predizborni plakati tek su izbledeli, a kako stvari stoje građani Voždovca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uskoro mogu očekivati nove.

Pred sutrašnju konstitutivnu sednicu opštinske skupštine, siguran je samo savez DS-a, SPS-a, LDP-a i Koalicije za toleranciju, kome fali jedan mandat za formiranje većine. Poziv da im se pridruže nisu prihvatili narodnjaci.

"Odbornička grupa DSS, NS i NP neće podržati DS i takvu vlast. Imamo dogovr sa SNS za formiranje vlasti na Voždvocu. Pozivamo SPS da nam se pridruži jer na taj način imamo sigurnu većinu. S obzirom da smo imali izbore na Voždvocu zbog krađe i nelegalne vlasti DS-a, izlišno je tražiti od naše koalicije da na bilo koji način podržimo DS na Voždovcu”, kaže Dubravka Filipovski iz Nove Srbije.

Branko Arsenijević iz Demokratske stranke kaže da još uvek nisu dobili nikakav zvaničan odgovor od koalicije DSS-NS-NP.

"Što se tiče same sednice, ona je zakazana i krajnji rok za njeno održavanje je praktično petak. Mi očekujemo da će do petka, ili ova opcija, ili neko pojedičano, podržati ovih 28 odbornika koji su postigli sporazum o zajedničkom nastupu”, kaže Arsenijević.

Iako imaju najviše mandata, u Srpskoj naprednoj stranci sa strane posmatraju poslednje pregovore pred sednicu.

"Zbog činjenice da su radikali liga bez briga i da socijalisti po svaku cenu nisu želeli sa nama nego sa DS-om, iako većinu nemaju, već očigledno pokušavaju na neke ilegalne načine do te većine da dođu, ne znam šta će se dogoditi. Na žalost građana Voždovca plašim se da će doći do novih izbora”, kaže Aleksandar Vučić iz SNS-a.

Sutrašnja sednica počeće u 13 časova, a narodnjačka koalicija nezvanično najavljuje da će po verifikaciji mandata napustiti sednicu.

Izbor predsednika skupštine mora se završiti do petka da bi onda usledio rok od 30 dana za izbor novog predsednika opštine.

Ukoliko dogovori ni tada ne urode plodom, treći izbori za godinu ipo biće neminovni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.