Vojvođansku imovinu će braniti amandmanima

Izvor: Politika, 07.Sep.2011, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođansku imovinu će braniti amandmanima

Novi Sad– Vlada Vojvodine je na telefonskoj sednici donela odluku o tome da zatraži hitno sazivanje sednice Skupštine Vojvodine za ponedeljak u 11 sati sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Predlog amandmana na predlog zakona o javnoj svojini, potvrdio je za „Politiku” koordinator vladajuće koalicije u pokrajini prof. dr Dragoslav Petrović. Iako to nije želeo da komentariše, očigledno je da je pokrajinska vlada bila primorana na taj potez nakon što zaključci koje je usvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u toku javne rasprave nisu pripojeni konačnom tekstu Predloga zakona o javnoj svojini koji je pre dva dana izglasala Vlada Srbije.

– Mi smo analizirali tekst Predloga zakona o javnoj svojini i doneli odluku da predložimo amandmane. O njima će odlučivati poslanici Skupštine Vojvodine nakon što ih vlada formuliše na osnovu zaključaka koje smo ranije usvojili na Predlog nacrta zakona o javnoj svojini – kratak je bio Petrović.

Odgovor na pitanje zašto su u Nemanjinoj 11 ignorisali predloge iz Banovine, do zaključenja ovog broja nismo uspeli da dobijemo ni u kabinetu vicepremijera Božidara Đelića, koji je bio zadužen za koordinaciju izrade predloga tog zakona. Iako je do sada sve rađeno po ubrzanoj proceduri, što je u javnosti najviše kritikovano, sudeći po najavama iz nekih poslaničkih redova, u Skupštini Srbije neće dozvoliti da se preko predloga zakona „tek tako preleti”. Osim onih koji bi trebalo da budu usvojeni na sednici Skupštine Vojvodine, i iz SVM-a i LSV-a već su najavili brojne amandmane kojima će tražiti da se pokrajini i lokalnim samoupravama imovina ne vraća parcijalno, odnosno da se Vojvodini vrate veliki sistemi kao što su putevi, železnica, elektromreža...

–LSV će sigurno glasati za amandmane Vlade Vojvodine i podržati njihovo usvajanje uSkupštini Vojvodine. Takođe, spremni smo da učestvujemo u široj koordiniranoj akciji svih poslanika iz Vojvodine kako bi amandmani bili usvojeni. To ne znači da odustajemo od naših zahteva koji su širi od zahteva Vlade Vojvodine. Na skupštini Srbije ćemo kao stranka podneti amandmane na Predlog zakona o javnoj svojini, bićemo krajnje konstruktivni i pokušaćemo da postignemo sporazum sa našim koalicionim partnerima. O tome kako će glasati poslanici LSV-a, odlučiće Glavni odbor stranke – kaže za „Politiku” zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Iako Skupština AP Vojvodine ima pravo da predlaže zakone republičkom parlamentu, poslanici iz Vojvodine često su kritikovali to što je, od svih predloga koji su godinama dolazili iz Novog Sada, jedino Statut Vojvodine stigao do dnevnog reda republičkog parlamenta. Da li će takva praksa biti prekinuta i kakva će biti sudbina amandmana na Predlog zakona o javnoj svojini, koji će biti upućeni iz pokrajinskog parlamenta, znaće se već za desetak dana.

A. Popović

objavljeno: 08.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.