Vlast ne brinu primedbe Baroza

Izvor: B92, 30.Apr.2010, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast ne brinu primedbe Baroza

Boško Ristić (FoNet)

Beograd -- Predstavnici vlasti u Srbiji nisu zabrinuti zbog primedbi koje je na reizbor sudija izneo predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Kontroverze o reformi pravosuđa u Srbiji i posebno dela koji se tiče opšteg izbora sudija i tužilaca i dalje ne prestaju. Stav Evropske komisije da je ceo proces pokazao značajne nedostatke, koji je juče prenelo Društvo sudija Srbije, ne brine predstavnike vlasti.

Boško Ristić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, rekao je za B92 da je reforma dobila dobru ocenu partnera iz Evrope, a da je pismo Žoze-Manuela Baroza srpskim sudijama i tužiocima privatna prepiska. U Briselu kažu da pismo s konkretnim primedbama postoji i da ono izražava zvaničan stav.

Pismo predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza je deo lične prepiske između njega i Dragane Boljević, tvrdi član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca Boško Ristić.

On je za B92 rekao da ta dva tela, čiji je po funkciji član, od Evropske komisije nikada nisu dobila zvaničnu ocenu sprovedene reforme pravosuđa.

”Pismo koje je predstavila bivša predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević predstavlja ličnu prepisku između nje, kao bivše predsednice Društva sudija Srbije, i gosdina Baroza i to je odgovor na njen upit Evropskoj komisiji o rezultatima posete iz februara meseca”, kaže Ristić.

"Evropska komisija nije donela bilo kakve nove stavove u vezi s procesom reforme pravosuđa u Srbiji”, tvrdi on.

Ristića ne brinu primedbe iz Barozovog pisma, u kome se navodi da je u procesu izbora sudija u Srbiji bilo značajnih nedostataka i da je nadležnima već predloženo da preispitaju taj postupak.

Ristić tvrdi da Evropska komisija smatra da je izbor sudija obavljen u skladu s evropskim standardima, a da se jedina primedba tiče toga da se sudijama koji nisu izabrani moraju dostaviti konkretni podaci zašto.

"Očekujemo punu podršku za reformski proces. Ukoliko je bilo nedostataka, o tome će se izjasniti nadležne institucije Srbije, pre svega Ustavni sud Srbije, koji je takođe kredibilna institucija. Očekujemo da će sud bez pritisaka ovakve vrste uraditi svoj posao do kraja”, kaže Ristić.

U sedištu Evropske komisije u Briselu potvrdili su nam da je Žoze Manuel Barozo u Beograd poslao zvanično pismo i da ono sadrži konkretne primedbe na izbor sudija i tužilaca.

Portparol Evropske komisije Mark Grej, međutim, nije želeo da pruži detaljnije informacije.

"Mogu da potvrdim da je predsednik Barozo 27. aprila napisao pismo Društvu sudija Srbije o imenovanju sudija i tužilaca u Srbiji i da on piše u ime Komisije, a ne svoje lično ime”, kaže Grej.

"Vi znate da je delegacija stručnjaka bila u Srbiji, da su istaknute određene primedbe o samoj proceduri izbora, ali ja ne mogu da vam otkrijem pun sadržaj tih pisama jer su ona upućena onima koji su ih dobili”, navodi on.

Društvo sudija i Udruženje tužilaca Srbije predočili su javnosti pismo predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza u kome se navodi da je ta institucija zvanično zatražila od srpskih vlasti da preispitaju izbor nosilaca pravosudnih funkcija.

U obrazloženju se podseća da je posebna delegacija Evropske komsiije boravila u Srbiji u februaru i navodi da je tada utvrđeno da izbor sudija i tužilaca nije obavljen nezavisno, transparentno i pouzdano. Predstavnici Komisije o tome su već obavestili partnere u Srbiji, navodi se u pismu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.