Vlast i opozicija bez dogovora o fer izborima

Izvor: Akter, 19.Feb.2016, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast i opozicija bez dogovora o fer izborima

Parlamentarni dijalog vlasti i dela opozicionih partija u Crnoj Gori završen je večeras bez dogovora o sporazumu za stvaranje uslova za slobodne i fer izbore

Premijer Milo Đukanović je nakon dijaloga izjavio da je "kamen spoticanja" pozicija predsednika Skupštine i lidera Socijaldemokratske partije (SDP), manje članice vladajuće koalicije, Ranka Krivokapića i kontrola nad Javnim servisom.

"Nije bio uspešan nastavak dijaloga. Nije postignut dogovor. Uprkos tome, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << vreme nije izgubljeno. Proces je pomogao da se bolje razumeju kroz argumenate", rekako je Đukanović novinarima, preneli su podgorički mediji.

Prema njegovim rečima, opozicija je izrazila spremnost da uđe u vladu i to u ministarstva prosvete i zdravlja, u 15 državnih institucija, da opozicija bude u bordovima šest državnih preduzeća, kao i da dobije mesta na lokalnom nivou.

Opozicija je, ipak, smatrala da to nije bilo dovoljno.

"Ostala dva pitanja oko kojih se temeljno razlikujemo, oko kojih nema saglasnosti, se odnosne na Javni servis i dalje rukovođenje parlamentom", kazao je Đukanović, čijoj vladi je SDP uskratio podršku.

Opozicija je, rekao je premijer, tražila moralni pritisak da ljudi iz Javnog servisa podnesu ostavke.

Drugo pitanje je dalje rukovođenje parlamenta, a Đukanović smatra da to ne bi trebalo da bude predmet pomenutog sporazuma.

"Nipošto u tom sporazumu nema mesta učvršćivanju da postojeća garniture treba da nastavi da rukovodi parlamentom. Problem nije lične prirode. Uprava parlamenta treba da bude izraz većinske volje u parlamentu", rekao je Đukanović uveren da ovo nije kraj dijaloga i da je lično spreman na dalje razgovore.

Izbori će, kazao je, biti raspisani sredinom oktobra.

Na pitanje boji li se reakcije opozicije - bojkota, demonstracija, Đukanović je jasan:

"Ne strahujem. Svako ima pravo da se ponaša u skladu sa svojim političkim nazorima".

S druge strane, predsednik parlamenta Krivokapić nije siguran hoće li biti druge faze parlamentarnog dijaloga, te poručio da, ako Đukanović prihvati sve uslove opozicije, imaće istog trenutka njegovu ostavku.

Njemu, za razliku od premijera, nisu bila sporna pomenuta dva pitanja, a Javni serviš je nazvao "fabrikom laži".

Lider SNP-a Srđan Milić ostao je pri stavu da su sednice vlasti I dela opozicije trebalo da budu javne.

U dijalogu nisu učestvovali Demokratski front i Demokratska Crna Gora.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.